Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Lyckliga människor läser och dricker kaffe". Forum bokförlag.

Lätta upp höstmörkret med en kärleksroman, del 1

Publicerat 21 oktober 2016 | Av |

Här kommer tips i dagarna tre på romaner om olyckliga människor, som likafullt är rena njutningen att läsa. Passa på att drömma dig bort några timmar!

Den inbjudande boktiteln Lyckliga människor läser och dricker kaffe syftar på det bokkafé som bokens huvudperson Diane driver i hjärtat av Paris. Sedan hennes man och sexåriga dotter förolyckades i en bilolycka är det hennes sexfixerade kollega som – nätt och jämnt – håller verksamheten flytande.

Tolv månader har gått och Diane är fortfarande otröstlig. För att bli lämnad i fred med sin sorg beslutar hon sig för att packa sina väskor. Hon blundar och sätter fingret på måfå på kartan, vilket resulterar i destinationen byn Mulranny på Irland, bortom all ära och redlighet. Väl på plats barrikaderar Diane sig, mer eller mindre, i sitt hyrda hus, men hindras i sina sorgeorgier av att hennes nye irriterande tölp till granne retar gallfeber på henne. Det dröjer inte länge förrän rena rama grannfejden bryter ut.

Fransyskan Agnès Martin-Lugands bok Lyckliga människor läser och dricker kaffe är både sorglig och roande feelgood – om än förutsägbar – för dig som brukar uppskatta Anna Gavaldas böcker.

Kommentarer inaktiverade.