Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Längtans ö av Victoria Hislop. Norstedts förlag.

Omslag till Längtans ö av Victoria Hislop. Norstedts förlag.

Längtans ö

Publicerat 29 januari 2021 | Av |

Tänk att behöva lämna sitt hem, sin familj och allt man känner till, för att man fått en dödlig sjukdom som kan smitta. Precis så var det för 100-tals människor på 1900-talet i Grekland.

På ön Spinalonga strax utanför Kreta fanns under många år ett samhälle för spetälskesjuka, avskuret från övriga landet. En plats där invånarna fick göra sitt bästa för att de sista åren i livet skulle vara något mer än bara sorg och saknad.

Boken börjar i nutid med att en ung kvinna med grekiska rötter reser till byn Plaka för att få veta mer om sin släkt. Väl på plats grips hon av en längtan att se Spinalonga som ligger strax intill. Hon lyckas få en privat dagstur, till en stad i ruiner som berör henne så mycket att tiden tycks försvinna. Redan samma kväll får hon veta att hennes gammelmormor Eleni levde flera år där, efter att ha upptäckt de karakteristiska fläckarna på sitt ena ben.

Och sen får vi följa Eleni, den entusiastiska och populära grundskoleläraren som på 30-talet blir smittad av en elev och tvingas lämna sin man och sina två döttrar för gott och börja ett nytt liv i spetälskekolonin. Bara en kort båtresa bort från sin familj får hon bygga upp ett nytt liv tillsammans med den sjuke eleven som får bli hennes nya barn. På Spinalonga saknas tillräckliga mängder rent vatten och elektricitet för att få värme på vintern. Skolan för barnen är undermålig och vardagen är präglad av bitterhet och förtvivlan. Men en dag anländer en grupp atenare, välutbildade och politiskt driftiga, och livet börjar förvandlas till det bättre.

Parallellt får vi följa Elenis två döttrar som är kvar i Plaka. Anna är vacker och temperamentsfull, fast besluten att slippa ifrån den fattiga vardagen och allt hushållsarbete. Hennes syster Maria är hennes motsats, blygsam och försiktig, beredd att bli den lojala hemmadottern som tar hand om sin åldrande pappa.

Och så kommer andra världskriget och tyskarna. Traktens unga män blir motståndsmän och flyr upp i bergen. Det kommer hotfulla flygblad och nyheterna om hela byar på västsidan som blivit brända till grunden sätter skräck i alla.

Och så fortsätter det, som en episk TV-serie, med giftermål och otrohet, okända släktförhållanden, liv och död, pengar och fattigdom och många år som förflyter. 

Det är spännande och gripande, särskilt skildringen av Spinalonga och dess folks kamp att få ett värdigt liv. Längtans ö av Victoria Hislop var en riktig bestseller när den kom 2007 och det är lätt att förstå varför. Boken innehåller allt och den är lättillgängligt skriven och går fort att läsa.

Och om man dessutom varit på Kreta är det särskilt härlig och intressant läsning. Man känner igen hortan och bergsteet som Maria plockar i bergen, de intensiva diskussionerna på byns kafenion, bröllopsfesterna, det vildsinta landskapet, stoltheten och livsglädjen. Och på köpet lär man sig en del om hur andra världskriget drabbade Kreta.

Jag läste också att Victoria Hislop nekade Hollywood rättigheterna till boken (som säkert annars hade kunnat bli samma succe som den filmade Kapten Corellis mandolin) eftersom hon hellre ville att grekerna själva skulle filmatisera boken. Följden blev en TV-serie på 26 avsnitt på grekiska med grekiska skådespelare. En enorm succé i Grekland och omgivande länder. Tyvärr är den svår att få tag på nu, men jag tycker det var fint att ”ge tillbaka” kretensarna deras berättelse.

Vi har inte så många exemplar kvar av boken heller, men den finns nu att låna (på engelska) i Libby!

Kommentarer inaktiverade.