Arrangemang
Detalj ur omslaget till "Kyssas typ". Nypon förlag.

Detalj ur omslaget till "Kyssas typ". Nypon förlag.

Kyssandets svåra konst

Publicerat 19 februari 2012 | Av |

Så här i ”kärlekstider” – med Alla hjärtans dag som just passerat – är det ju oundvikligt att tänka lite extra på passion, kyssar och romantik. Just kyssandet har skildrats oräkneligt många gånger i både litteratur och i filmer.

Kan man lära sig att kyssas genom att kolla på en kärleksfilm, undrar Måns, som är kär i Emma, och som ännu inte vågat kyssa henne.

Hur säger man till någon att man vill kyssas,  funderar Måns. Ska man bara gå fram och göra det? Hur kan man veta att den andre verkligen vill kyssas? Ska man fråga först: Ska vi kyssas typ? ”Det låter ju inte klokt” tycker Måns.

En kväll, när föräldrarna inte är hemma, är Måns ensam med Emma. De sitter bredvid varandra och ser en film om kärlek. De sitter nära varandra . Men inte vågar Måns kyssa Emma…

Han träffar på kyssande par som han detaljstuderar; först två tjejer som kysser varandra vid bussen och sedan en lärare som kysser sin kille när de tar avsked innan skolan börjar. Dessutom ser han ännu en film på TV där två kysser varandra; med öppna munnar denna gång. Han tycker att det ser ut som om de ska äta upp varandra. Dagen efter tänker han nästan bara på kyssen i TV-filmen. Och han tänker också på Emma och att han så gärna vill kyssa henne.

Glädjande nog är Måns kärlek besvarad – men det finns en komplicerande faktor. Den tänker jag inte avslöja här – jag rekommenderar istället att du läser boken! Så KYSSEN, den förlösande, ”inträffar”, men på ett lite oväntat sätt.

Mårten Melins ungdomsbok Kyssas typ är en kort, lättläst berättelse om Emma och Måns. Det här är andra boken i en serie som inleddes med Så sjukt kär.

Ett svar till “Kyssandets svåra konst”