Arrangemang
SB.nu Dimitri Castrique

Diskutera fransk politik på Bok och biblioteksmässan 24/9. Foto: Dimitri Castrique.

Kvinnor i maktens centrum

Publicerat 19 september 2011 | Av |

I Danmark och Norge backar Dansk folkeparti och Fremskrittspartie men i exempelvis Frankrike ser det annorlunda ut. Störst förtroende där får Marine Le Pen, partiledare för Front National.

Danmark fick sin första kvinnliga statsminister genom Helle Thorning-Schmidt som dessutom är den första kvinnliga socialdemokratiska partiordföranden i Danmark. En historisk framgång för väljarna och Danmark, men en politisk tillbakagång för partiet. Samtidigt gjorde det främlingsfientliga Dansk folkeparti det sämsta val sedan de blev inröstade i Folketinget.Valet kommer gå till historien även för det höga valdeltagandet,  nästan 9 av 10 danskar har röstat.

Tidigare i veckan var det kommunval i Norge och den massmediala bevakningen var total efter sommarens terrordåd på Utöya . Trots den hårdsatsande röda valkampanj som pågått sedan i somras lyckades inte Socialdemokraterna, 2 procent ökade partiet. Precis som i Danmark tappar det norska främlingsfientliga Fremskrittspartie mark och får allt mindre inflytande över makten.

Tack vare den socialdemokratiska valsegern står nu Dansk folkeparti utanför regeringen precis som de övriga oppositionspartierna med ett marginellt, eller inget, inflytande på makten.

I andra delar av Europa ser det däremot annorlunda ut. I Frankrike är det presidentval under våren 2012 och den sittande presidenten Nicolas Sarkozy som utstått hård kritik skulle i dagens mätningar inte ta sig vidare till en andra omgång i presidentvalet.

Däremot är den kvinnliga ledaren Marine Le Pen, partiledare för Front National, ett namn att räkna med i alla fall om man ska tro opinionsmätningarna, där ligger hon bäst till av alla förtroendevalda politiker i Frankrike. Franska folket fick i väljarundersökningen svara på vilken partiordförande som de hade störst förtroende för och resultatet blev att Marine Le Pen fick flest röster av folket. Om det hade varit val idag …

Europa Direkt Göteborgsregionen deltar på Bok- och biblioteksmässan. Var med och disktera Frankrikes framtid med journalisten Torun Börtz på årets Bok- och bibliotekmässa. Välkommen till  Europascenen (Monter C 01:40) lördag 24 september, kl 13. Du behöver ha en entrébiljett till mässan.

Kommentarer inaktiverade.