Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Musan" av Jessie Burton. Modernista förlag.

Konst och mysterier

Publicerat 4 januari 2018 | Av |

Jessie Burton är en, i mitt tycke, förtrollande författare med en få förunnad fantasi! Spänningen i årets roman ”Musan” upprätthålls effektivt genom karaktärernas gåtfullhet.

Jessie Burtons förra roman, Miniatyrmakaren, tilldrog sig i Amsterdam på 1600-talet. Hennes nya roman Musan utspelar sig i två tidsplan och på två platser, dels i London 1967 och dels i södra Spanien 1936.

I Musan har Burton porträtterat två begåvade, kreativa kvinnor, som saknar självförtroende. Det var ingalunda enkelt att vara kvinna och konstnär på 1930-talet respektive färgad kvinna med författardrömmar i London på 1960-talet.

Odelle Bastien har en universitetsexamen i engelsk litteratur från Trinidad i bagaget när hon full av drömmar kommer till London för att söka lyckan på 1960-talet. Hon bär på skrivarambitioner, men tvingas för brödfödan att skicka ut jobbansökningar till höger och vänster. Det enda napp hon får är ett uselt avlönat jobb i en skoaffär, åtminstone tills Odelle en dag blir erbjuden anställning som kontorist på Skelton-institutet, ett exklusivt konstgalleri.    

På institutet arbetar den sofistikerade tillika mystiska Marjorie Quick, som tar Odelle under sina vingars beskydd. På en fest stöter hon också på en ung man vid namn Lawrie Scott, som vill ha Odelles hjälp med att identifiera och värdera en ovanlig tavla, som han ärvt av sin mor. Odelle är attraherad av Lawrie, men Marjorie varnar henne för honom. Vem kan hon egentligen lita på? Och varför blir det en sådan uppståndelse runt tavlan? Frågetecknen hopar sig onekligen!

Innan jag vet ordet av befinner jag mig i byn Azuelo i södra Spanien mitt under spanska inbördeskriget, 1936. Nittonåriga Olive Schloss har antagits till en konstskola, men vet att föräldrarna styvnackat motsätter sig detta. Hennes judiske far kommer från Wien, men förestår numera ett konstgalleri i Paris. Olives mor är av brittisk härkomst, glamorös, smått galen och förmögen. Den lite färglösa Olive tillbringar dagarna med att måla färgstarka tavlor i smyg i sitt sovrum.

Familjen stiftar bekantskap med syskonen Isaac och Teresia Robles. Isaac är konstnär och socialist. Han är oroväckande attraktiv, enligt Olive, som faller pladask för honom och genast glömmer allt vad konstskolor heter. Isaacs syster får jobb i hushållet hos familjen Schloss och blir Olives vän. Men syskonen beter sig besynnerligt och som läsare oroar man sig för att de har en egen agenda. Ett hemligt spel tar sin början.

Låter det invecklat? Oroa dig inte, du sugs snart in i berättelsen och får så småningom klart för dig vad som är den gemensamma nämnaren för de två berättelserna!

För min del tycker jag det ska bli intressant att se vad Jessie Burton hittar på härnäst!

Kommentarer inaktiverade.