Facklitteratur

Bild på artikelförfattaren (till höger). Foto: Patrik Roback.

Kom igång med löpning i sommar!

Publicerat 26 juli 2016 | Av |

30 sekunder till start, någon böjer sig ner och gör ett sista omknyt av skorna, några hoppar upp och ner andra joggar på stället. – LYCKA TILL, skriker någon i en mikrofon och sedan går startskottet! Efter några kilometer öppnar sig landskapet. Morgondimman ligger fortfarande som ett vitt täcke över klungan som sakta dras isär. Nu väntar 4 timmars härlig löpning …

Löpningen är en demon som har tagit sig in i min kropp. Den piskar med sin treuddiga svans över lår och vader och gör mig orolig i nerverna om jag inte får ge mig ut och löpa. Och jag älskar det!

Så skriver Kenneth Gysing, redaktör på Runner´s World och författare till böckerna: Spring dig fri (2016), Ett år av magiskt löpande (2012), 50 nyanser av löpning (2014) samt Bli en bättre löpare med Malin (2012); som han skrev tillsammans med Malin Ewerlöf.

De flesta människor skulle nog hålla med om att löpning är en samhällstrend lite att jämföra med golf. Det finns en nivå för alla. Och med nivå menas att det finns tävlingslopp för alla ifrån elitlöpare till oss andra som lika gärna ser löpningen som en social tillflykt som ett träningspass. Det finns distanser som passar alla: 5 km, 10 km, halv- och hel mara. Sedan finns det lopp för de som inte nöjer sig med en mara utan vill springa flera i följd efter varandra, Ultra Marathon.

Utan att jag egentligen har något som helst belägg för det tror jag att allt fler glada motionärer sysslar med löpträning. Varför jag tror det är så, kan kopplas till att många längre lopp som Göteborgs varvet, men även Stockholm Maraton låter fler och fler anmäla sig och springa. Men kanske har det också att göra med den massmediala bilden vi får av löpning och inte minst långdistans. 2016 kunde du som var riktigt inbiten följa både GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon live på SVT.

I studion sitter experter som kommenterar och förklarar allt ifrån löpsteg till träningsupplägg och vikten av kosthållning, men du får också en referens på vad som krävs i tid och prestation. Det går alltså inte att sitta inne framför Tv:n och äta chips och sedan gå ut och springa 21 km på 60 minuter, om någon tror det? Nej, här krävs planering och inte minst många års slit för att nå en sådan tid och för att orka springa så fort så länge.

Däremot så finns det alltid några som vill sträcka sig lite längre och utmana sig själva lite mer, om inte för bara några månaders stenhård träning utan vin, ost, chips eller det som oftast helgen bjuder. Jag själv är en av dem som finner ro i löpningen och kan avstå, och ska erkänna att efter 4 timmar och 20 minuters löpning var det riktigt gott med en iskall öl!

Kommentarer inaktiverade.