Boktips, Skönlitteratur

Omslaget till "Kirke" av Madeline Miller. Wahlström & Widstrand förlag.

Kirke

Publicerat 13 september 2019 | Av |

Om du vill läsa en verkligt annorlunda bok i höst ska du välja den här! Det här är grekisk mytologi i modern form, mustigt, våldsamt och underhållande. Men också allmänbildande, på bästa möjliga sätt.

Grekisk mytologi vimlar av odödliga gudar och det är svårt att komma ihåg fler än en handfull.

Men i den här romanen möter vi Kirke, kanske mest känd för att vara en häxa som Odysseus tillbringar några år med, och som förvandlar hans besättning till grisar.

Men hennes berättelse är mycket större än så. Här möter vi henne i begynnelsen, en av solguden Helios många döttrar, en nymf med mindre strålglans än sina självupptagna syskon. En nymf som mest håller sig i bakgrunden i tusen år och försöker bli älskad. Men hennes försök att vinna kärlek resulterar i stället i hennes förvisning till en öde ö. Där börjar hon upptäcka sina krafter och vad hon egentligen är kapabel till.   

Det är en lång roman och som läsare får man möta flera sidoberättelser man kanske känner igen sedan innan. Här finns Kirkes systerson Minotaurus, Daidalos och labyrinten (som kanske känns igen från ett populärt barnprogram). Ikaros som flög för nära solen. Kirkes brorsdotter Medea som visar sitt rätta jag, långt innan hon dödar sina barn. Är man redan intresserad av grekisk kultur blir det ett spännande återseende och berättelser får ny aktualitet i den här formen. Men det behövs inga förkunskaper för att njuta av det här svindlande äventyret.

Jag älskade barnböckerna Hjältar och monster på himlavalvet av Maj Samzelius när jag var liten. Där var de grymma grekiska myterna dramatiserade på ett sätt som var spännande och överskådligt. Så det blir fascinerande att möta de här berättelserna med mer vuxet perspektiv, där Kirke klarsynt förklarar hur odödliga ser på dödliga, och varför gudar så gärna vill skapa monster, katastrofer och olycka. Gudarna framstår som psykopatiska tonåringar med sina eviga maktspel, sin låga förmåga till empati och alla förälskelser som mest handlar om lust och ägande. Men paradoxalt nog är det också några gudar och hjältar som kliver ut ur myllret och blir till, om inte alltid människor, så karaktärer av kött och blod. Vem skulle man bli i den världen? Vem blir Kirke?

Detta är långt från vardagstristess och realism, men känns ändå psykologiskt trovärdigt och välskrivet som en bra utvecklingsroman. Kirke har allt! Det är på riktigt sorgligt att avsluta den här boken och återgå till den vanliga världen igen.

Om du fick blodad tand och vill ha mer gudar och hjältar, men inte orkar med hela Odysséen på hexameter, kan du prova den lättlästa varianten

(Och vill du inte stå i kö till boken kan du ladda ner den med vår app Libby, som finns där du laddar ner appar.)

Kommentarer inaktiverade.