Arrangemang

Ken Macleod. Foto: David Bishop

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Ken Macleod till Stadsbiblioteket

Publicerat 30 oktober 2015 | Av |

Den 6:e november besöker den skotske författaren Ken MacLeod Stadsbiblioteket. MacLeod har sedan mitten av nittiotalet skrivit femton romaner och etablerat sig som en av de mest betydande samtida science fiction-författarna från Storbritannien.

Första boken, The star fraction, kom 1995 och den senaste, Descent, i början av 2014. Däremellan har MacLeod skrivit en rad romaner, ofta med politiska, historiska och religiösa teman. Ibland utspelar sig böckerna några få årtionden in i framtiden och ibland långt in i en fjärran framtid.

Bland hans böcker finns både thrillers och dystopier men också böcker om rymdfärder, främmande planeter och exotiska varelser. I en bok, The night sessions (2008), sker en rad av vad som verkar vara religiöst motiverade mord i ett framtida helt sekulariserat, och närmast antireligiöst, samhälle. I en annan, Learning the world: a novel of first contact (2005), färdas vi långt bort till ett annat stjärnsystem i jakten på ett nytt hem. Besättningen på skeppet But the Sky, My Lady! The Sky!, som förväntar sig att som mest hitta alger och primitivt liv på den nya planeten, börjar efter ett tag misstänka att det kanske är vi som är ”utomjordingarna”.

I senaste boken, Descent (2014), placerar MacLeod den klassiska UFO-myten i centrum. I en nära framtid där allt och alla övervakas ser unge Ryan något falla från himlen nära sin lilla skotska hemby och har kort därefter en dröm i vilken han blir tagen ombord på ett rymdskepp. Men om allt övervakas varför finns det ingen information eller några inspelningar av det som hände? Och varför är området avspärrat dagen efter då Ryan tar med sin pappa dit för att undersöka saken närmare?

Descent är en historia om UFOn, konspirationsteorier och de, i UFOsammanhang, ökända männen i svart. En historia i skotsk miljö och där inget kan tas för givet. Det hela levererat med finess och med typisk MacLeod-tvist.

Karaktärerna i MacLeods böcker tampas ofta med stora allmänmänskliga frågor och teman. Ofta är de vanliga människor placerade i farliga eller främmande situationer, något som tillåter författaren att behandla frågor som t.ex. vad som väntar i en mer eller mindre fjärran framtid eller vad som finns bortom vårt universums gränser.

Till Stadsbiblioteket kommer Ken MacLeod för att prata om böckerna, idéerna, skrivandet och, naturligtvis, om science fiction.

Kommentarer inaktiverade.