Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Timmen innan midnatt". Natur & kultur förlag.

Kärlek vid första ögonkastet!

Publicerat 25 oktober 2015 | Av |

Först hajar du kanske till inför omslaget till en obekant bok. Du tänker att du ska ögna igenom ett par sidor, men – vips – efter mindre än en halv sida är du fast. Känns situationen möjligtvis igen? Själv föll jag som en kägla för en bok av en död holländsk författare häromsistens.

Det är något med det lätt ironiska tonfallet i Ida Simons roman Timmen före midnatt som gör en alldeles salig. I likhet med alla riktiga komedier finns i boken också stråk nattsvart allvar.

Bokens berättare Gittel är en självständig, naiv och musikalisk trettonåring, som man ögonblickligen tar till sitt hjärta. Hon är som en frisk fläkt med sina uppriktiga, emellanåt obarmhärtiga, iakttagelser om sin borgerliga, judiska familj, sina judiska grannar och anförvanter i belgiska Antwerpen på 1920-talet, vilka utgör hela hennes universum.

Gittels pappa är en sjlemiel (= skojare, klåpare). Han står med jämna mellanrum på ruinens brant. Som tur är finns mormor, som Gittel och hennes mamma kan ta sin tillflykt till.

Bokens författare Ida Rosenheimer, alias Ida Simons, tillhörde – som hon drastiskt uttrycker saken – ”gaskammar-generationen”. Efter att ha fått hälsan ödelagd i koncentrationsläger tvingades hon överge en karriär som konsertpianist och prövade i stället lyckan som författare. Ida gick bort 1960, bara 49 år gammal.

Timmen före midnatt fick ett positivt mottagande när den kom ut 1959. Sedan dess har denna pärla till bok samlat damm i bokhyllor och magasin tills en nederländsk förläggare 2014 resolut tog saken i egna händer och gav ut romanen i nyutgåva. Boken har sedan dess väckt ståhej runtom i världen och finns nu glädjande nog också på svenska, skickligt översatt av Per Holmer.

Man har jämfört bokens Askungesaga med John Williams underbara roman Stoners öde (se boktips här på bloggen), som lika otippat tog läsarvärlden med storm mer än ett halvt sekel efter bokens publicering.

Låna Timmen före midnatt bums!

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.