Kärlek och mörker
När sjukdom tar överhanden i en kärleksrelation;Vilka tankar kan drabba en när ens partner plötsligt blir sjuk? Hur påverkas förhållandet och hur förhåller man sig till tanken på barnlöshet och de skuldkänslor som uppkommer?
Om detta har författaren och poeten Magnus Utvik skrivit i boken Anna, min älskade som väckte mycket uppmärksamhet när den kom ut för några år sedan. Det är en till stor del självbiografisk bok som är en kärleksberättelse om hur den ena partnern i ett förhållande blir sjuk i cancer.
Vi får följa Anna och Marcus som lever ett liv med arbete, vänner och middagar som vilka andra par som helst. I dagboksform berättar Marcus om förtvivlan som drabbar dem båda efter Annas cancerbesked, om operation, oro och vetskapen om att de inte kommer att kunna få biologiska barn. Skuldkänslor blir tydliga hos dem båda: hos honom för att han vill fly till det friska och hos henne för att han mår dåligt för hennes skull.
Det är en svår kamp för Anna att se vännerna bilda familj medan hon själv kämpar för sitt liv och Marcus å sin sida känner maktlöshet inför situationen; han borde kunna stödja henne men känner sig ständigt otillräcklig. Långsamt lyckas de ändå komma tillbaka till varandra och se möjligheterna i en gemensam framtid. Trots en sorgtyngd handling känner man ett övertygande hopp hos dem båda.
Språket är emellanåt nästan störande enkelt, men ibland är ämnet tillräckligt angeläget för att man skall kunna avstå från en större litterär upplevelse. Det här är en sådan bok.