Facklitteratur, Göteborg, Skönlitteratur
Karin Boyes staty utanför Stadsbiblioteket Göteborg.

Karin Boyes staty är sällan utan något i handen, här en regnbågsflagga.

Karins staty

Publicerat 23 maj 2011 | Av |

Varje dag året runt i alla väderlekar står hon där; på våren och sommaren oftast med en blomma instucken i sin ena hand, på hösten kanske ett löv pryder henne och på vintern bildar ett lätt snöfall en mantel på hennes axlar.

Hennes något späda gestalt, utstrålande lugn och ödmjukhet, är mycket älskad av göteborgare och turister som passerar förbi; ömhetsbevisen kan, förutom blommor, bestå av en hatt eller tröja eller kanske en sjal. Karin Boye – en älskad poet och författare, död 1941 vid endast 41 års ålder. Minnesmärket över henne, i form av skulpturen utanför Stadsbiblioteket i Göteborg är gjord av konstnären och skulptören Peter Linde. Han bor i Saltsjöbaden, Stockholm och hans ateljé, där det mesta av hans skapande sker, är belägen på hans villatomt. Han är glad över den uppskattning som hans skulptur får:

Att man sätter blommor i skulpturens hand, eller sätter på henne tröjor och halsdukar tycker jag är jätteroligt! Det visar ju att Karin betyder mycket för människor och det finns väl inget bättre än att en skulptur används på riktigt! Det gläder mig mycket!”

Skulpturen utanför biblioteket vid Götaplatsen placerades där 1987. Peter berättar att han några år tidigare fick ett uppdrag att göra en Karin Boye-skulptur som skulle placeras i Huddinge. Denna skulptur skapade Peter efter de förutsättningar som platsen där bjöd. Det blev en Karin i sittande position.

Jag fick en beställning på en skulptur som skulle stå inte långt från det hus där Karin bodde som tonåring. Det var en plats som var lite trång och med ett berg alldeles framför, vilket gjorde att jag ville höja blicken på henne så att hon inte tittade rakt in i detta berg. Det var i samband med att försöka lösa detta problem som jag upptäckte Karins lilla Exlibris, den där en liten hopkurad figur sitter under den stora vida rymden. Då tänkte jag att om jag utgår lite från denna bild så gör jag på något sätt skulpturen i samarbete med Karin. Så så fick det bli! Den skulptur som står i Göteborg kom ju till helt och hållet för min egen räkning, så det var inget uppdrag, utan jag gjorde den helt enkelt för att jag inte kunde sluta med Karin fastän jag var färdig med uppdraget till Huddinge”, berättar Peter.

Lyckligtvis fick Karin Boye-sällskapet i Göteborg vetskap om att det fanns ytterligare en gipsmodell som skulle kunna bli en skulptur och de initierade att den skulle gjutas i brons. För finansieringen stod Charles Felix Lindbergs donationsfond. Placeringen utanför Stadsbiblioteket var naturlig; Karin Boye föddes vid Vasaplatsen, inte långt från biblioteket och dessutom fanns ju hennes många böcker att låna på den skönlitterära avdelningen några steg från den plats som nu blev hennes.

Så här års är Karin Boye omgiven av blommande rhododendron och vårystra glasskioskbesökare. Hon står, som alltid, rakryggad men ändå så skör; hennes lyrik känns hela tiden närvarande runt hennes figur. Att en skulptur i offentlig miljö blir så uppmärksammad av förbipasserande är nog inte särskilt vanligt. Peter har skapat ett stort antal skulpturer som finns placerade på olika platser runtom i Sverige, men de flesta av dem lever ett ganska anonymt vardagsliv.

Det hör nog till undantagen att få höra ifrån människor som har sett någon skulptur jag gjort! Skulpturen utanför Stadsbiblioteket i Göteborg är ett sådant undantag som har glatt mig mycket!” berättar konstnären själv.

Karin Boyes texter är fortfarande högst levande och bland hennes många böcker kan rekommenderas ljudboken Kallocain där göteborgaren Leif Pagrotsky är inläsare. Du kan låna ljudboken på Stadsbiblioteket.

Vad gäller konstnären själv blev arbetet med att göra Karin Boye i skulpturform också inledningen till ett mer aktivt läsande av hennes texter:

Visst hade jag läst Karin Boyes lyrik innan jag började skulptera henne, men det var väl mest när man gick i skolan och det hörde till undervisningen. I och med uppdraget att göra skulpturen blev det ju naturligtvis mer intensivt och på allvar på något sätt.”

Peter berättar vidare att en av de dikter som han särskilt inspirerats av i sitt arbete med att gestalta Karin Boye var dikten Önskan. Låna gärna Karin Boyes Samlade dikter på Stadsbiblioteket.Just nu är Peter sysselsatt med att färdigställa gestaltningen av boxaren Ingemar Johansson, dvs. Ingo; skulpturen av honom ska placeras utanför Nya Ullevi i början av hösten.

Läs gärna om andra skulpturer i Göteborg i boken Statyer berättar av Bengt A. Öhnander

/Ulla-Britt Wendel, Stadsbiblioteket Göteborg

Kommentarer inaktiverade.