Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Gryningsfeber". Massolit förlag.

Kära Nóra, kära Erzébet, kära Lili…

Publicerat 20 september 2016 | Av |

108 gulnade kärleksbrev fick den ungerske filmmakaren Péter Gárdos i sin hand efter sin fars död 1998. Breven inspirerade honom till en bok om föräldrarnas gripande och högst ovanliga kärlekssaga.

En tjugofemårig människospillra till ungrare, poet, socialist och ateist vid namn Miklós Gárdos anlände från koncentrationslägret i Bergen-Belsen med båt tre veckor efter krigsslutet till Lärbro militärsjukhus på Gotland. Han var tandlös, lungsjuk i tuberkulos och hade en matchvikt på tjugonio kilo.

När överläkaren på sjukhuset bedömde att Miklós bara hade ett halvår kvar att leva, insåg bokens hjälte att han inte hade råd att slösa bort en minut. Här gällde det att handla! Fast besluten att övervinna döden, rekvirerade han en förteckning över de kvinnor från hans hemtrakt som befann sig på förläggningar runt om i Sverige. Etthundrasjutton stycken finurligt formulerade och likalydande brev avsändes sedan med Miklós vackra handstil. Ungraren hade nämligen för avsikt att så fort som möjligt hitta en fru!

Bland alla brevsvaren visste Miklós på en gång att den artonåriga Lili Reich var den enda rätta. Lili befann sig på en förläggning för utlänningar i Eksjö. Regelverket var omfattande och det var inte lätt för dem att få tillstånd att träffas.

Till slut, efter sex månaders intensiv brevväxling (ibland två brev per dag) lyckades Miklós och Lili mot alla odds få tillåtelse att gifta sig. En insamling gjordes för att förse den med missklädsamma järntänder utrustade brudgummen med ett mer klädsamt garnityr av porslin.

I juni 1946 återvände paret till hemlandet, där bokens författare, sonen Péter inom ett par år kom att födas.

Gryningsfeber: en kärleksroman: inspirerad av en sann historia och kärleksbrev av Péter Gárdos är både rörande och berörande och samtidigt något av en frisk fläkt – allt elände till trots. Sidorna utstrålar humor, hopp, kärlek, romantik, vänskap och värme. Det nattsvarta mörkret finns här också, mestadels i form av återblickar. Men inte heller livet i Sverige var befriat från ångest och ondska. Den tärande oron över vad som hänt anhöriga var också ständigt närvarande.

Gryningsfeber är en liten lättläst bok. Likväl tog det författaren tio år att komma igång med skrivandet. Gárdos har också återberättat historien i en svartvit film, som kom förra året. En filmtrailer finns att se på internet, men själva filmen verkar vara svår att lägga vantarna på.

Du som har denna lilla hjärteknipande volym oläst är en riktig lyckost! Låna Gryningsfeber av Péter Gárdos på direkten!

Kommentarer inaktiverade.