Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Bara du" av Ninni Schulman. Forum bokförlag.

Kalla kårar i sommarvärmen, del 2

Publicerat 28 augusti 2018 | Av |

Två tips på aktuella och svalkande ljudböcker att avnjuta i hammocken eller på badstranden.

Bara du av Ninni Schulman

Inläsare: Niklas Engdahl respektive Julia Dufvenius

I sin senaste psykologiska thriller Bara du har Ninni Schulman lämnat värmländska Hagfors jämte sitt sedvanliga persongalleri och förflyttat handlingen till huvudstaden.

Vi får oss till livs två olika tolkningar (föredömligt inlästa med två olika röster) av en himlastormande kärlekshistoria. Vartannat kapitel är vikt åt formgivaren Iris och vartannat åt Pål, hennes nye svärmorsdröm till pojkvän. Men vem går egentligen att lita på? Vem är det som undanhåller sanningen? Båda bär uppenbarligen på mörka hemligheter.

Detta är den sortens ljudbok som jag omöjligt kunde stänga av, trots att klockan passerade både två och tre efter midnatt och trots att historien slutade på ett sätt som jag redan räknat ut. Inte desto mindre gastkramande sommarlyssning!

Vem är Evan Smoak? av Gregg Hurwitz

Inläsare: Stefan Sauk

Smoak visar sig vara en slags yrkesmördare i det godas tjänst. Han har ett antal budord att förhålla sig till och obegränsat med resurser, men existerar inte i några register.

När verkligheten i form av en kvinnlig granne (tillika åklagare) med son invaderar Evan Smoaks strikt inrutade tillvaro, så att säga utanför programmet, blir han totalförvirrad. Till råga på allt upptäcker Smoak att en jämbördig antagonist gör sitt bästa för att ta kol på honom. Varken hjälte eller läsare får en lugn stund!

Boken slutar med en riktig cliffhanger, som gör att en vill kasta sig över fortsättningen …

Aldrig kunde jag väl tro att James Bond-liknande thrillers var min “cup of tea”, men där tog jag grundligt miste. Den första boken, Vem är Evan Smoak, lyssnade jag på nonstop. Boken är både elegant skriven, underhållande och gastkramande. Och Stefan Sauk är föga förvånande en mästerlig inläsare!

Finns förresten även som e-ljudbok.

Kommentarer inaktiverade.