Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Morden på Mangle Street". Lind & Co förlag.

Kalla kårar i sommarvärmen! Del 2

Publicerat 29 juni 2017 | Av |

Året är 1882 och i ett välbekant dimhöljt och gasljusbelyst London trängs droskor med tiggare, gatumånglare, fingerfärdiga ficktjuvar, fyllbultar, nattfjärilar samt hjälmförsedda patrullerande poliskonstaplar.

På Gower Street nummer 1 residerar Londons utan tvekan odrägligaste privatdetektiv, den beryktade Sidney Grice. I likhet med Sherlock Holmes är han lynnig till humöret, otålig, intelligent samt vetenskapligt lagd. Men inte nog med det, Grice är också en sexistisk samvetslös knöl och motbjudande i största allmänhet! Han är pytteliten till växten, försedd med ett glasöga, vegetarian, te-beroende samt renlevnadsman.

Grices skyddsling, assistent och levnadstecknare, den unga kavata (samt smygrökande och skåpsupande) March Middleton, är däremot en frisk fläkt och kanske bokens största behållning. Grice och hans assistent möts i härliga dialog-bataljer. Mål i mun har förvisso också kommissarie Pound vid Scotland Yard. Han är, tack och lov, inte fullt så korkad som kommissarie Lestrade hos Arthur Conan Doyle​. I Morden på Mangle Street slår de tre utredarna sina kloka huvuden ihop över ett högst egendomligt knivmord, där en seriemördare visar sig vara inblandad.

Miljöskildringen är omsorgsfullt utförd. Karaktären March Middleton får mig att associera till frejdiga Maisie Dobbs i Jacqueline Winspears charmiga deckarserie från London på 1920-talet och framåt. Morden på Mangle Street har givetvis också lånat mycket från berättelserna om Sherlock Holmes. Fast bokens skämtsamma tonläge påminner mer om Alan Bradleys humoristiska deckare om den brådmogna flickdetektiven Flavia de Luc på 1950-talet.

Förhoppningsvis kommer fler böcker i serien Detektiven på Gower Street Nr. 1 av M.R.C. Kasasian​ att översättas till svenska. Det rör sig om lekfulla deckare att charmas av för stunden, och som förflyttar dig för en stund till en annan värld. Vad kan passa bättre att läsa en ljus sommarkväll?

Kommentarer inaktiverade.