Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Där inga ögon ser" av Dag Öhrlund. Lind & Co förlag.

Kalla kårar i höstrusket 2

Publicerat 12 oktober 2017 | Av |

När det regnar och ruskar som värst utomhus är det tid att mysa i soffan med en kopp te och en trave deckare inom räckhåll.

Vi är vana att förknippa Dag Öhrlund med deckarserien om psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke, som han skriver tillsammans med Dan Buthler. Men du kanske inte vet att Öhrlund också har en omfattande solokarriär bakom sig, som bland annat inkluderar två böcker om Ewert Oswald Truut, en oförglömlig antihjälte.

Den första boken, Där inga ögon ser är rolig läsning. Jag blir varm i hela kroppen av författarens humoristiska språk.

Poliskommissarie Ewert Truut är vid första påseendet en medelålders, fördomsfull, kulmagad gringubbe, som ständigt känner sig missgynnad och är stolt över sin det-var-bättre-förr-mentalitet. Han kedjeröker John Silver och är beroende av Emsertabletter, becksvart kaffe, alkoholhaltiga drycker samt biljardspel. Truut kör en Valiant, som sett sina bästa dagar, 74 års modell med kassettbandspelare. Han är framfusig och anser att regler är till för att bryta mot. Medan kommissariens yngre medarbetare sitter beredda med uppslagna laptops plockar Truut själv slött fram skrivblock och nyvässade pennor. Kommissarien är också en mästare på att skjuta upp saker och kommer ständigt för sent. Sist men inte minst gör han sitt bästa för att hålla fast vid sina fördomar.

Efter en tids deportering till en håla i Skåne (på grund av en tabbe i tjänsten) har Truut blivit tagen till nåder och återbördats till huvudstaden. Man har satt honom att lösa så kallade “cold cases”, gamla olösta fall och tvingat på honom två medarbetare. Den ena är en vacker ung kvinna med chilenskt ursprung och den andre en tanig dataknutte. Detta trots att Truuts fasta övertygelse är att en bra karl reder sig själv. På sitt bord får gänget ett tio år gammalt svårlöst fall, där en pojke blev våldtagen och mördad i Mariefred.

Innan Där inga ögon ser är slut är fallet uppklarat och jag har tagit kommissarie Truut med hull och hår till mitt hjärta!

Om du, liksom jag, blir förtjust i Truut väntar dig uppföljaren Tryggare kan ingen vara. Eller varför inte prova ljudböckerna med Stefan Sauk?

Kommentarer inaktiverade.