Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Lång väg hem" av Eva Dolan. Modernista förlag.

Kalla kårar i höstrusket 3

Publicerat 13 oktober 2017 | Av |

När det regnar och ruskar som värst utomhus är det tid att mysa i soffan med en kopp te och en trave deckare inom räckhåll.

Eva Dolans mörka, nästan plågsamt realistiska deckare om poliserna vid hatbrottsenheten i Peterborough, drygt tio mil norr om London, är brännande aktuella, inte minst i och med Brexit.

Kriminalromanerna med radarparet Dushan Zigic och Mel Ferreira har hunnit bli fyra till antalet vid det här laget (tre finns att låna på svenska) och är så långt från eskapistiska mysdeckare som man rimligtvis kan komma. Eva Dolan är en författare med ett socialt patos. Hon saknar ingalunda humor och är dessutom en fena på att skriva. Dolan är väl insatt i polisarbete och böckernas intressanta och empatiska polisduo är pricken över i. Enligt min åsikt blir hennes böcker bara bättre och bättre!

Kalla vindar blåser över Storbritannien. Verkligheten består av överfulla skolor, korrupta politiker, fattigdom, rasism, förstörelse och klotter. En stor grupp gästarbetare och illegala invandrare bor i undermåliga bostäder och arbetar under vidriga och förnedrande förhållanden samtidigt som främlingsfientligheten ökar och missnöjespartiet “The English Patriot Party” skördar röster i Peterborough.

För den tämligen nyinrättade Hatbrottsenheten är resurserna begränsade och personalen går på knäna. Zigic är kriminalkommissarie och serb. Det händer att han möts av fördomar, trots att han är engelsman i tredje generationen.

Det var de som stirrade på hans visitkort och frågade: ”Sajgick? Siggick? Är det så det ska uttalas?” och aldrig lyckades härma honom när han själv sa det själv – Zjigitj. Det var de som ville veta var han kom ifrån. Nej, var han kom ifrån egentligen. Trots Peterboroughdialekten ..trodde de att han hade kommit till England i förrgår. Och tagit jobbet från någon flitig, skötsam engelsk polis.

Både i den första boken Lång väg hem (2014) och i den andra Döda talar inte (2016)  förekommer rasistiska illdåd. I den förra omkommer bland andra en gästarbetare genom mordbrand. I den senare sparkas två invandrare ihjäl av nynazister på öppen gata. När ett tredje offer upptäcks leder detta till att regelrätta kravaller bryter ut. Zigics hetlevrade och impulsiva kollega kriminalinspektör Ferreira råkar också rejält illa ut.

Det är riktigt roligt att återse Zigic och Ferreira igen i den nyligen utkomna tredje boken i serien Efter din död (2017), bokens allvarliga tema till trots. Ett otäckt dubbelmord på en mor och hennes funktionshindrade dotter (som är förlamad efter en klätterolycka) ställer hårda krav på utredarna på Hatbrottsenheten, som får hand om fallet eftersom offren blivit trakasserade under en längre tid, inte bara i verkliga livet utan också på internet. Turerna är många innan förövaren kan avslöjas och förklaringen oförutsägbar och tragisk.

På engelska finns även en nyutkommen fjärde bok, Watch her disappear (2017), att låna, som jag tänker se till att snarast lägga vantarna på.  Jag läser mig till att Eva Dolan än en gång tar sig an en utsatt grupp, nämligen transpersoner, som drabbas av våldsamma hatbrott inom bokens pärmar.

Angelägen och spännande höstrusk-läsning!

Kommentarer inaktiverade.