Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Slutet på sommaren" av Anders de la Motte. Forum förlag.

Kalla kårar i höstrusket 1

Publicerat 10 oktober 2017 | Av |

När det regnar och ruskar som värst utomhus är det tid  att mysa i soffan med en kopp te och en trave deckare inom räckhåll.

Vera Nilsson, alias Veronica Lindh återvänder till barndomshemmet i Skåne för att slutligen konfrontera familjespökena i Anders de la Mottes kriminalroman Slutet på sommaren.

Sommaren 1983 försvann femårige Billy Nilsson spårlöst från sitt hem, Backagården, utanför det lilla samhället Reflinge i Skåne. Polisutredningen hanterades taffligt och fallet klarades aldrig upp, något som efterlämnade ouppklarade konflikter i byn och ledde till att pojkens mamma tog livet av sig.

Tjugo år senare kontaktas Billys storasyster Veronica Lindh, som arbetar som sorgeterapeut i Stockholm, av en främmande man. Veronica har haft ett sammanbrott och mår dåligt i största allmänhet. Hon tröstar sig med sprit och det hänger på ett hår att hon lyckas behålla jobbet. Veronica misstänker att den mystiske mannen är hennes försvunne lillebror Billy. Men hur kan hon vara säker? Och varför beter han sig i så fall så besynnerligt?

Bokens är upplagd på så sätt att vi parallellt med Veronicas trasiga och kämpiga liv i nutiden får följa händelserna i Skåne sommaren 1983. Veronica, som inte satt sin fot i Reflinge på tjugo år inser att hon kommer att bli tvungen att resa hem för att äntligen skaffa sig klarhet i vad som egentligen hände den där sommaren för många år sedan.

Författaren lyckas med små medel och utan våldsinslag skapa en obehaglig stämning. Slutet på sommaren  är väsenskild från de la Mottes tidigare tuffare böcker, den har snarare drag av psykologisk thriller.  Det är en tragisk roman om en splittrad familj  i ett litet skånskt samhälle där rädsla, hat och gammalt groll kommer upp till ytan. Romanens karaktärer fängslar, miljön är trovärdigt skildrad och romanens konstruktion gör mig uppriktigt nyfiken på upplösningen.

Stjärnskottet Anders de la Motte debuterade 2011 med den originella thrillern Geim, som snart följdes av Buzz och Bubble. 2015 kammade författaren hem titeln bästa svenska kriminalroman för UltiMatum (uppföljaren till MemoRandom). Året efter nominerades även hans nästa deckare Slutet på sommaren (en av fem) av Svenska Deckarakademin, fast det blev Malin Persson Giolito som i slutändan knep segern. De la Motte trivdes tydligen så gott i Skåne att han stannar kvar där även i höstens deckare, Höstdåd, som precis kommit ut, alldeles lagom till Bokmässan.

Kommentarer inaktiverade.