Boktips, Skönlitteratur
Blommor över helvetet av Ilaria Tuti. Bazar förlag

Blommor över helvetet av Ilaria Tuti. Bazar förlag

Kalla kårar i höstrusket 1: Blommor över helvetet

Publicerat 24 september 2019 | Av |

Äldre kvinnliga utredare tycks vara i ropet, åtminstone i deckarsvängen.

Bara på sista tiden har Ragnar Jónassons Hulda Hermansdottír, Karin Alfredssons Aina Berglund, Anders Gustafsons och Johan Kants Solbritt Andersson och nu Ilaria Tutis kommissarie Battaglia kommit i min väg.

Det är ett rent nöje att ha fått lära känna Teresa Battaglia, rutinerad kommissarie och hemmahörig i norra Italien, vid gränsen mot Österrike. Hon är 60 plus, hetlevrad, barsk, lider av diabetes, överviktig, empatisk, självständig, taggig, jazzälskare och svär som en borstbindare. Teresa är mån om sin integritet, härjad av sina demoner och omsluten av sin ensamhet:

Hon undvek den inte, sökte inga vilseledande manövrar utan stod stilla och lät sig bitas. På det sättet hade själen lärt sig bilda antikroppar och sluta att tyna bort.

Det knakar på ett härligt sätt i fogarna i Teresas relation till en ny yngre kollega, Massimo Marain. Han kommer söderifrån och envisas med att inte hålla föreskrivna distansen, den som hennes övriga medarbetare vilka alla högaktar henne, nogsamt upprätthåller.

Teresa och hennes team blir inkallade till en liten alpin skidort, där ett mord är begånget på ett uppseendeväckande vis. Mördaren har grävt ut offrets ögon med naglarna. Nästa offer får näsan och båda öronen avbitna och ett tredje blir flådd.

Utredningsarbetet går trögt. Eftersom byinvånarna hyser stor misstänksamhet mot utbölingar, sluter de sig som musslor. När man till slut börjar närma sig gåtans lösning har den kopplingar långt bakåt i tiden och tillfredsställer läsaren både vad komplexitet och överraskningsmoment anbelangar. Författaren målar skickligt upp en trovärdig bild av en liten italiensk skidort i Alperna på gränsen till Österrike. Beskrivningen av naturen överväldigar.

Författaren Ilaria Tuti har omsorgsfullt utformat sin deckare. Blommor över helvetet ger mersmak och jag ska definitivt hålla korpgluggarna öppna efter hennes nästa bok i serien om kommissarie Battaglia.

Kommentarer inaktiverade.