Blogg, Boktips, Skönlitteratur

Julias resa – en trilogi

Publicerat 28 december 2023 | Av |

Julias resa är titeln på en trilogi om fem generationers kvinnor, som sträcker sig från tidigt 1800-tal till slutet av 1950-talet. Trots att de inte är helt nya så vill jag ändå tipsa om dem inför kommande ledigheter. I den första boken sker en dramatisk händelse som kommer att påverka de fem kvinnorna med familjer under deras fortsatta liv.

Den första boken heter Viljan och berget och utkom 2015. Där får vi följa Julia som är ung, bildar familj och hennes man blir sedan sjuk och hamnar på sjukhus flera år. Då börjar Julia fundera på hur hon skall kunna arbeta för att utjämna orättvisor och ojämlikhet i samhället.

Andra världskriget pågår och människorna i hela världen lider av krigets konsekvenser, och så gör också Sveriges befolkning. Julia följer händelseutvecklingen i radio och tidningar och ser hur svårt det är för de flesta att klara de dagliga behoven.

 

I andra boken, Han har aldrig funnits, tas vi tillbaka till 1800-talet där vi möter starka kvinnor som ofta utsätts för våld och hot, men som också är starka och stolta och som vill leva ett värdigt liv. De vill inte låta sig hindras av omgivningen och förlegade föreställningar om kvinnors duglighet. Men där finns också kvinnor som vill dölja svårigheter inom familjen för människor runtomkring.

Här är det Julias förfäder berättelsen handlar om. Miljön är bondesamhället i älvdalen norr om Göteborg.

 

I den tredje boken, som heter Skiften, tar andra världskriget slut och Julia engagerar sig mer och mer i socialdemokratiska partiet och arbetar för förbättringar på många plan i Sverige.

Här får vi följa politiken och hur nya reformer och lagar införs. Vi följer Julias familj, hennes arbete och politiska gärning. 
 
 
 
Jag tycker att böckerna är fängslande och det är så intressant att Lars-Göran Holmgren har fokuserat på kvinnornas kamp för jämlikhet och utplånande av gamla könsroller. De arbetar oftast i motvind. Julia ifrågasätts både av sin egen man och av människor runtomkring och hon har en vilja av stål när det gäller sitt engagemang i politiken. Böckerna är också en historisk skildring och berättar om många av de nya sociala reformerna som växte fram i ”folkhemmet Sverige”. 
 
Lars-Göran Holmgren är baserad i Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.