Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden" av Jenny Colgan. Massolit förlag.

Julgodis

Publicerat 23 december 2018 | Av |

I stället för att inmundiga choklad, kola, knäck och skumtomtar i parti och minut, så kan du med fördel proppa dig full med engelska julromaner av den mysiga sorten.

Snöfall över Strandcaféet av Lucy Diamond

Snöfall över Strandcaféet är uppföljare till Strandcaféet och har allt en rimligtvis kan begära av en julroman av feelgood-typ. Snökaos, oväntade gäster, syskonfejder, romantik, en och annan bortsprungen byracka, juldekorationer i stora mängder, missförstånd och komplikationer utan dess like, traditionell engelsk julmat samt sist men inte minst pittoresk miljö.

Mer charmigt och idylliskt än Cornwall kan det väl knappast bli, vilket en rad populära författare – alltifrån Daphne du Maurier och Rosamunde Pilcher till Liz Fenwick kan skriva under på.

För Evie Flynn ser julen inte alls ut att arta sig som hon  hoppats. I stället för en romantisk jul på tu man hand med pojkvännen Ed belägras stället några dagar före jul av oväntade gäster. Sedan på själva julhelgen dör Eds far och han blir tvungen att fara hem till sin mamma. Under tiden invaderas caféet av Evies nyskilda bittra och ilskna syster Ruth och hennes telningar och drömmen om julefrid ser definitivt ut att ha gått upp i rök. Men har den det?

Läs en lättläst och charmig bok i julbrådskan, som en utan vidare tar till sitt hjärta.

 

Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

Eftersom persongalleriet är omfattande tror jag inte att det skadar att läsa bageriböckerna i tur och ordning. Först kommer Det lilla bageriet på strandpromenaden. Sedan kommer Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden, som i sin tur följs av Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden. Men oroa dig inte, de här romanerna är kolossalt lättlästa!

Polly är rödhårig och fräknig som Pippi Långstrump och käck som Pollyanna (huvudperson i Eleanor H. Porters bok från 1913). Hon har hittat sitt paradis på jorden på tidvattenön Mount Polbearne i Cornwall, där hon har flyttat in i en fallfärdig fyr tillsammans med lunnefågeln Neil och en stilig amerikan tillika biodlare vid namn Huckle. Polly har funnit sin uppgift i livet och startat ett litet bageri. Det är slitsamt värre och affärerna går lite knackigt mellan varven, men hon är lyckligare än någonsin tidigare och vill på inga villkor återvända till sitt flashigare jobb som formgivare i stan.

Om du liksom jag är svag för hembakat kommer du dregla över de här böckerna. Fulla som de är av smarriga bakverk.

Själva handlingen glömmer en nästan genast, men det är – i mitt tycke – OK i en julroman med fåniga intriger och bisarra komplikationer. Inom bokens pärmar ryms bland mycket annat ett nedläggningshotat lunnefågelreservat, en komplicerad graviditet, en okänd far som ligger för döden och ett stundande bröllop.

Se till att komma i julstämning genom att frossa i pittoreska brittiska miljöer!

Kommentarer inaktiverade.