Facklitteratur, Film

Journalisten som visste för mycket

Publicerat 20 februari 2012 | Av |

En biografi om politik, kärlek och förlåtelse. Det är ganska exakt tio år sedan som den judiske Wall Street Journal-journalisten Daniel Pearl kidnappades och avrättades i Pakistan. Fallet Pearl uppmärksammades över hela världen och många minns nog den smaklösa videon av hans avrättning som valsade runt på internet.

Hans hustru, radiojournalisten Marianne Pearl, har skrivit en ytterst gripande bok om en mycket stor humanist.

I slutet av januari 2002 befinner sig journalistparet Daniel och Marianne Pearl i Karachi, Pakistan. Marianne är gravid i femte månaden och de ser fram emot semester i Dubai. Tanken med vistelsen i Pakistan är att Daniel Pearl skall rapportera till sin tidning, Wall Street Journal,  om stämningarna i landet efter USA:s ingripande i Afghanistan och jakten på bin Laden.

Han ger sig av för att göra en intervju med  den religiöse ledaren Sheikh Mubarak Ali Gilani, men kommer aldrig tillbaka på kvällen. Det visar sig att en dittills okänd organisation, National Movement for Restoration of Pakistani Sovereignity, har kidnappat honom. Så följer en lång kamp där Marianne kopplar in både amerikanska CIA och den pakistanska säkerhetspolisen och under några veckor arbetar man oavbrutet för att försöka få Daniel fri.

Kidnapparna sänder några bilder på en fastkedjad Daniel och hör av sig knapphändigt via e-post, men så tystnar de och deras sista hälsning blir den fruktansvärda videon där man kan se hur avrättningen har gått till. Hans sista ord är : ” My father is jewish, my mother is jewish, I am jewish ”.

Marianne Pearl beslutar sig för att skriva boken A mighty heart: the brave life and death of my husband, Daniel Pearl som också senare filmatiserats av regissören Michael Winterbottom. Filmen heter också A mighty heart. Orsaken till dådet har diskuterats av bland andra den franske filosofen Bernard-Henry Lévy, som hävdar att det är Pearls religionstillhörighet som blivit hans öde. Hans åsikt är också att ett viktigt skäl till avrättningen är att Pearl visste för mycket om samarbetet mellan den pakistanska underrättelsetjänsten och inhemska islamistiska terrorister. Lévy har gjort samma resa i Pakistan som Pearl och beskriver mycket ingående sina teorier i boken Who killed Daniel Pearl?.

Trots all sorg och förtvivlan hänvisar Marianne Pearl hela tiden även till det utsatta folket i Pakistan och deras lidande. Det här är en osentimental kärleksförklaring av en kvinna som helt och hållet lyckats stävja bitterhet och hat mot det folk som berövat henne hennes älskade make och hennes sons far.

Ett svar till “Journalisten som visste för mycket”

  1. Bra text med intressant upplösning. En fruktansvärd historia som kräver en större massmedialuppmärksamhet.