Blogg, Boktips, Skönlitteratur

Josefins bästa serier 2023

Publicerat 9 januari 2024 | Av |

Sist ut av personalen att tipsa om årets bästa läsning 2023 är Josefin, som arbetar på bibliotekets mediaenhet. Vi börjar det nya året med att blicka tillbaka på tre av de bästa serieböckerna hon läste 2023.

Den naturliga komedin

2023 kom finlandssvenska Ulla Donner ut med serien Den naturliga komedin som är en resa genom skogen och naturen som människan har skövlat. Man följer höstlövet Björk som har fallit från sitt träd ner till skogsgolvet och som vill återförenas med sina lövkamrater. Hen träffar Candy, en blandsvamp som är nyligen dumpad som går med på att hjälpa Björk hitta rätt genom skogen. De träffar på en uråldrig varelse, Gun, samt ett litet frö i ett kalhygge och de slår följe.

Det är fantastiskt fina bilder med dova färger där man följer Björk, Candy, Gun och fröet genom olika delar i skogen som människan har påverkat på ett eller annat sätt.

The Adventure Zone 5: The eleventh hour

Om man vill läsa om fantasy, rollspel, humor och mycket action rekommenderar jag starkt serien The Adventure Zone av familjen McElroy (Clint, Griffin, Travis och Justin) som 2023 kom ut med del 5. Boken är baserad på deras succépodcast där de spelar Dungeons & Dragons. I serien handlar det om de tre äventyrarna alvmagikern Taako, människokrigaren Magnus och dvärgprästen Merle och hur de lyckas ta sig genom löjliga och omöjliga uppdrag.

Om man har spelat rollspel tidigare eller inte – det är en väldigt underhållande serie och jag ser väldigt mycket fram emot nästa del!

Rivers of London 11: Here be dragons

Harry Potter möter CSI – så stod det på framsidan av Rivers of London 1: Body work av Ben Aaronovitch och jag behövde ingen mer uppmuntran än så för att sluka den första delen och de andra delarna som har kommit ut. Men gör inte mitt misstag att bara läsa de grafiska romanerna, läs också böckerna som fyller igen luckorna som man kan bli lite förvirrad över om man som jag bara läste serieboken.

Peter Grant är polisdetektiv i London men efter att han förhörde ett spöke som mordvittne får han också lära sig magi av kriminalchefen Thomas Nightingale som undersöker brott med magiska inslag. Det hade blivit en bra tv-serie men innan det händer finns böckerna och serien – del 14 av bokserien kom ut tidigare ifjol och del 11 i serieversionen, med titeln Here be dragons kom nu i december.

Kommentarer inaktiverade.