Barnböcker, Boktips, Skönlitteratur

Jenny Hellström. Foto: Sara Norén.

Jennys bästa 2018

Publicerat 21 december 2018 | Av |

Jenny är ny hos oss och jobbar mest i Dynamo! Här kommer de bästa böckerna hon läst i år.

Årets bästa serieroman:

My Palm – Festens charmigaste tjej

My mår inte riktigt bra. Hon är ung, i sena tonåren och tidiga tjugoårsåldern, och gör allt som man ska i den åldern. Hon hånglar med killar med ölandedräkt på krogen, och jobbat på ett callcenter i väntan på att hon ska bestämma sig för vad hon vill bli. Men inget av det känns särskilt bra alls. Hon bryter ihop på jobbet för att pressen att sälja är så stor och alla kunder är så arga. Efter en utekväll går hon hem med en främmande kille och efteråt känns det verkligen bara skit. Hennes psykolog menar att det är ”sånt som man gör” som tonåring inget att må dåligt över. My undrar vad det är för fel på henne.

Så bra! Knivskarpa serierutor med många jobbiga sanningar, men också stor humor!

Årets bästa ungdomsbok:

Christina Herrström Tionde våningen

Enligt bästisen Agnes lever Jorinde ett drömliv. Hon har en hel fyrarummare för sig själv, trots att hon bara går i gymnasiet. Men Jorinde känner inte riktigt samma. Hennes mamma har flyttat till sin ungdomskärlek i Florida och pappa har hjärtekrossad flytt ut till huset i skärgården. Jorinde bor nu själv i lägenheten på tionde våningen. Ibland känner hon sig ensammast i världen, och samtidigt känns det som om alla behöver henne. Vem ska hon åka till över jul, pappa som sitter ensam och dricker eller mamma som drunknar i skuldkänslor i Florida? Och vem ser att Jorinde inte alls klarar sig så bra som hon vill få det att verka utåt? Kanske Emanuel samtidigt som han fylller henne med så motstridiga känslor. En stark och fin bok om att som ung få ta alldeles för mycket ansvar.

Årets bästa faktabok:

Clara Henry Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet

Den perfekta julklappen till tonåringen du vill peppa, eller till vem som helst som du tycker borde lära sig mer om feminism. Påläst och kunnigt förklarar Clara Henry ordets innebörd och hur feminismen sett ut genom tiderna. Hon berättar om sina feministiska förebilder och om sitt eget feministiska uppvaknande. Hon beskriver boken som en överlevnadsguide i patriarkatet, och delar med sig av egna erfarenheter med både humor och allvar. Jag tyckte bäst om de kreativa och handfasta råden hon ger. Till exempel ”fem sätt att säga nej på krogen” (när någon är för påstridig) eller ”tre steg för kroppspositivitet”. Det här och mycket mer lär Clara ut i sin faktaspäckade och roliga bok!

Dessutom kommer Clara Henry hit till stadsbiblioteket för att berätta mer om boken, den 15 februari! 18.00 på Trappscenen. Missa inte!

Kommentarer inaktiverade.