Boktips, Skönlitteratur

Jenny F:s bästa romaner 2022

Publicerat 19 december 2022 | Av |

Här är tre romaner som är lite udda och oförutsägbara.

Den läsning jag njuter mest av är också den som förvånar mig mest. Jag gillar de otippade, gärna lite skruvade och gränslösa böckerna. Helst får det även vara en psykologisk aspekt. Därför är också mina bästa romaner 2022:

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam

Lämna världen bakom dig gavs ut förra året men var ny läsning för mig. Berättelsen börjar som en solig familjesemester till landet. Två vuxna och två barn ska bo i ett hyrt hus som ligger lite ödsligt i en förort till New York. Huset är lyxigt och nytt, familjen njuter av poolen och det vackra köket som riktigt glänser. Men så knackar det på dörren under deras andra natt där. Husets egentliga ägare har åkt dit och övertalar familjen att de måste få stanna, trots att de hyrt ut huset. De berättar om strömavbrott i hela New York och panik hos invånarna. I huset är emellertid elen igång, men de upptäcker snart att internet, TV och radio är nere. De är helt isolerade utan möjlighet att få information om vad som händer. Dagen efter hör de ett fruktansvärt ljud som de inte kan identifiera. Ljudet skakar om dem totalt. Sedan ser de djur massemigrera. Vi får korta inblickar i vad som händer i världen utanför och det verkar som att den håller på att gå under. Medan de väntar på den stundande apokalypsen behöver två främmande familjer komma överens.

Alam har skrivit en udda apokalypsbok där det inte är undergången som är det intressanta utan människorna som upplever den. De får väldigt mänskliga reaktioner, tänker konstiga tankar och agerar impulsivt. Jag börjar fundera på hur jag själv att betett mig. Samtidigt uppstår vardagliga situationer som bland annat att barnen klagar på att de blivit lovade TV-tittande under semestern.

Det blir psykologiskt, lustigt och spännande. Det blir också sådär lagom läskigt. Definitivt en bok att minnas!

Lapvona av Ottessa Moshfegh

Moshfegh rör sig ofta i gränslandet till det absurda, men Lapvona tar nog priset för hennes sjukaste bok hittills. Den utspelar sig någon gång under medeltiden, någonstans i Europa. Hertigdömet heter Lapvona. Vi möter Marek, en ung kille vars far, Jude, är en fåraherde. De lever ett ganska sorgligt, kärlekslöst liv och Marek drömmer om sin mor som påstås ha dött när hon födde honom. En dag råkar Marek döda sonen till Villiam som är herre över Lapvona. I en otippad vändning väljer Villiam att Mareks straff ska vara att ta över rollen som hertigens son. Stundtals blir boken nästan som ett kammarspel i Villiams slott.

Det jag gillar med Lapvona är att den är oförutsägbar. Den urgamla gumman som ammar nyfödda (och vuxna) och den plötsliga svälten. Varje sida för med sig en dramatisk vändning. Det jag inte gillar däremot är hur äcklig den är. Helt vidrig faktiskt. Det är utspillda tarmar, kannibalism, våldtäkt, skit och blod. Den är så överdrivet äcklig att jag börjar oroa mig för författarens välmående. Ändå kan jag inte slita blicken, hur ska detta egentligen sluta? Det finns inte en enda karaktär jag tycker om men jag måste bara veta hur det ska gå. Spoilers: det går inte så bra.

Kentukis av Samantha Schweblin

Jag har skrivit om Kentukis innan på bloggen men anser att den gott kan nämnas igen. Titeln syftar till kameraförsedda små gosedjur på hjul som styrs av riktiga människor, långt bort från den som äger gosedjuret. Det säljs in som den senaste teknikprylen som du bara måste ha. Antigen köper du en kentuki som blir liksom ett husdjur som följer efter dig i hemmet. Eller så blir du kentuki och får därmed total insyn i en främlings liv.

Romanen följer flera olika karaktärer på olika håll i världen och deras upplevelser av kentukis. Schweblin säljer in konceptet så att jag riktigt känner hur fräscht och hippt det är med denna nya pryl. Som den senaste mobilmodellen ungefär. Men baksidan med att bjuda in främlingar in i det privata visar sig snart och berättelsen blir allt mörkare.

Kentukis är en roman om det digitala livet, om att kunna uppleva allt om en främlings liv. Den handlar om att vilja se och att vilja bli sedd. Till början är den ganska lättsam men mot slutet blir det betydligt mer spännande.

Kommentarer inaktiverade.