Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Eligible". Harper Collins förlag.

Jane Austen goes Mellanvästern

Publicerat 18 augusti 2016 | Av |

Curtis Sittenfelds nya roman är en riktig vitamininjektion för alla Jane Austen-fantaster! Läs den på engelska i väntan på att den ska komma ut på svenska.

Eligible: a modern retelling of Pride and Prejudice av Curtis Sittenfeld ingår som nummer fyra i en intresseväckande bokserie bestående av nyskrivningar av Austens böcker. Joanna Trollope var först ut med en ny variant av Sense and Sensibility. Val McDermid har gett sin version av Northanger Abbey och Alexander McCall Smith har återgett romanen Emma. Samtliga utspelar sig i nutid. Ingen av romanerna finns ännu på svenska.

Sittenfeld förflyttar familjen Bennet i Stolthet och fördom inte bara ett par hundra år framåt i tiden till nutid, utan också – mer betänkligt i mitt tycke – till USA, närmare bestämt Cincinnati i mellanvästern.

Mycket är sig likt. Mrs. Bennets högsta önskan i livet är fortfarande att se sina fem döttrar respektabelt gifta. Dagarna fördriver hon med ett närmast patologiskt shoppande. De två äldsta – vettiga – döttrarna Jane och Elizabeth är runt fyrtio och bosatta i New York. Jane är yogalärare och singel. Hennes längtan efter ett barn är så stark att hon genomgått en provrörsbefruktning. Lizzie är journalist och strular med en egotrippad gift man. Mellansystern Mary läser oräkneliga distanskurser, men utan någon examen i sikte. De yngre systrarna Kitty och Lydia har inga jobb och bor hemma. De fördriver dagarna med att gå på gym och måla naglarna. Alla tre uppför sig minst lika pinsamt som vi är vana vid!

När pappa Bennet plötsligt drabbas av en hjärtattack flyger de två äldsta döttrarna hem för att vara behjälpliga med konvalescensen. Eftersom Mr. Bennet varit oförnuftig nog att låta bli att teckna en sjukförsäkring är det värre än de kunnat föreställa sig. Sjukhusräkningen är astronomisk och familjen kommer att tvingas gå från hus och hem, såvida inte någon av döttrarna hostar upp en stenrik fästman.

Det är således dags för Bingley att göra sin entré. Han är läkare tillika stjärna i TV-showen ”Eligible”, en amerikansk motsvarighet till ”Bonde söker fru”. Bingley dimper ned i familjen Bennets umgängeskrets och hans bäste vän kirurgen Fitzwilliam Darcy gör honom sällskap. Mrs. Bennets lycka vet inga gränser, eftersom hon ser dem som potentiella friare till sina döttrar. Missförstånden tornar upp sig och stötestenarna är många. Känns historien igen?

Sittenfeld har lyckats uppdatera originalromanen på ett synnerligen finurligt och underhållande vis. Eligible bjuder på ständiga aha-upplevelser! Allt känns äkta, men ändå väldigt, väldigt annorlunda. Sittenfelds språk är modernt, vilket är OK, men jag saknar de ironiska kommentarerna som Jane Austen hela tiden spottade ur sig.

De farhågor som jag hyste när jag började läsa har kommit på skam och jag tar med hull och hår till mig den här underbart charmiga och dråpliga berättelsen. Läs och bli upprymd! Själv ska jag ögonaböj ta och reservera de övriga tre romanerna som kommit ut i ”the Jane Austen project”.

Kommentarer inaktiverade.