Serier, Skönlitteratur, Stadsbiblioteket Dynamo
Det bästa barnet

Detalj ur Det bästa barnet av Sofia Olsson. Från Galago förlag.

Inte bara barnlöshet

Publicerat 5 juni 2013 | Av |

Jag hade glömt bort hur bra Sofia Olsson är, tills jag läste hennes senaste serieroman Det bästa barnet.

2007 jobbade jag på Nässjö Stadsbibliotek och ansvarade för att möta kommunens asylsökande på biblioteket. Samma år kom även seriereportaget Ända hit av Sofia Olsson ut. Vi läste många serier tillsammans jag och besökarna, ofta var serierna första ingången till svenska språket. Olssons seriereportage var extra intressant eftersom det innehöll intervjuer med människor som sökt tillflykt just i Sverige. Historierna är sorgliga och hoppingivande om vartannat. Jag hade glömt Olsson fantastiska känsla för att skapa både bild och text igenkännande och allmänmänskligt.

I år har serieromanen Det bästa barnet kommit, som en fortsättning på ett tidigare album som heter Hetero i Hägersten. Återigen har Olsson gjort ett ämne allmängiltigt. Temat i Det bästa barnet är barnlöshet men det är så mycket annat som paret i berättelsen får syn på hos varandra och hos sig själva under processens gång. Process att skaffa barn? Ja när det inte fungerar så kan det bli sorgligt och processartat lite som Klara Zimmergren så träffande beskriver i förra årets sommarprat.

Olssons teckningar utspelar sig ofta på vardagliga platser och dialogen mellan personerna är så äkta att man inte kan bli annat än drabbad. Läs Det bästa barnet för det finns något för alla i den här romanen, kärlek, brist på kärlek. otrohet, självkänsla, värme, vänskap, resor…. Om du gillade Joanna Rubin Drangers serier om Fröken märkvärdig så kommer du gilla Sofia Olssons serier.

Kommentarer inaktiverade.