Serier, Skönlitteratur

”Manga är ingen genre!”

Publicerat 25 mars 2013 | Av |

Nu börjar vi med en ny spännande intervjuserie! Vi intervjuar våra inköpsgrupper. Vi har tretton olika som köper in media i olika kategorier.

Vad köper ni in?
Manga

Hur får ni information om vad som finns att köpa?
Vi kollar upp olika bästsäljarlistor, bla på Amazon.com. SF-bokhandeln kan man också hålla koll på, de tar in mycket bra. Det finns också många fanbloggar om manga.

Hur bestämmer ni vad som ska köpas in?
Vi köper in i stort sett alla inköpsförslag. Annars väljer vi det som får bra recensioner.

Hur ofta köper ni in ny media?
Vi köper in ny media under hela året, mer eller mindre regelbundet. Delvis beroende på när vi får inköpsförslag; vi försöker beställa dem så fort som möjligt för att låntagaren inte ska behöva vänta så länge.

Hur stor roll spelar er personliga smak?
Inte jättestor roll. En del av det vi köper är naturligtvis sånt som vi är intresserade av att läsa själva, men mest går vi på vad våra besökare vill ha och vad som får bra recensioner. Vi vill dessutom inte bara köpa in enstaka genrer utan ha ett bredare urval.

Vad var ert favoritinköp förra året?
Vi köpte in mycket bra manga i slutet av förra året som vi är nyfikna på men ännu inte hunnit läsa! Till exempel  den prisbelönta krigsmangan Onward towards our noble deaths av Shigeru Mizuki,  Ooku: The inner chambers av Fumi Yoshinaga som utspelar sig i ett medeltida japan där alla män dött i en mystisk sjukdom. Vinmangan The drops of God av Tadashi Agi låter också spännande, den sägs ha ökat försäljningen av kvalitetsviner i sydostasien!

Finns det något ni aldrig skulle köpa in?
Enligt bibliotekets policy köper vi inte in rasistiskt eller pornografiskt material.

Varför jobbar just ni med de här inköpen?
Vi gillar manga som litteraturform och är dessutom intresserade av japansk kultur, kanske särskilt ungdomskultur.

Vad gillar ni med er genre?
Att det inte är en genre. Manga är mer ett formspråk. Alla genrer kan ges ut i mangaform. Det är spännande med ett bild- och symbolspråk som skiljer sig från det vi är vana vid. Det är fantastiskt kul att se hur mycket mangan påverkar de som läser den, hur deras intresse ofta börjar sträcka sig vidare till den japanska kulturen och det japanska språket.  Många av våra mangaläsare börjar läsa japanska på universitetet.
Hur gör man om man vill komma med ett inköpsförslag?
Du går in på stadsbibliotekets hemsida. Där finns ett formulär du kan fylla i!

Vilka  ingår i gruppen?
Grethe Österberg, mediepedagog, Stadsbiblioteket
Maria Nilsson, bibliotekarie, Stadsbiblioteket
Jennie Wangel, bibliotekarie, Västra Frölunda

Kommentarer inaktiverade.