Skönlitteratur

Karen Blixen 1957, Wikimedia commons.

Ingrids bästa ljudböcker 2015

Publicerat 31 december 2015 | Av |

Nej, Karen Blixen har inte – som man kan få för sig av fotot – återuppstått från de döda och börjat jobba som boktipsare på Stadsbiblioteket. Det är Ingrid från Specialmedia som skrivit om sina bästa ljudboksupplevelser här!

Ljudboksförlaget Viatone har läst in min favoritnovell, Karen Blixens mästerliga Babettes gästabud och den är – tro det eller ej – ännu bättre uppläst!

Ljudboksåret 2015 har bjudit på en strid ström prima klassiker från Viatone. Man har främst riktat in sig på kortare texter och undvikit de mest kända titlarna, som många redan läst. Jag har med möda lyckats begränsa mig till tre favoriter, alla på temat kärlekslängtan (och kärleksrädsla). Klassiker, som lästs och älskats i sekler.

Babettes gästabud av Karen Blixen

inläsare: Johanna Fridell

speltid: 1 tim, 47 min

De godhjärtade prostdöttrarna Martines och Filippas franska hushållerska Babette har vunnit storvinsten på lotteri och spenderar varenda krona på en riktig brakmiddag för sina arbetsgivare och deras gäster. Varpå den gamle generalen Konrad Löwenhielm får sitt livs överraskning! Han som valde karriären före kärleken.

Låt dig trollbindas av uppläsningen av en skimrande sagoaktig berättelse om kärlek, godhet och nåd, skriven på ett lite ålderdomligt språk. Om du så letar i hundra år hittar du inte en underbarare och mer magisk berättelse!

Karen Blixen (1885-1962) är mest känd för Den afrikanska farmen. 1958 utkom novellsamlingen Ödets lekar där Babettes gästabud ingår. Blixen gjorde kanondebut på engelska med Seven Gothic Tales under pseudonymen Isak Dinesen. Hon led av syfilis och anorexi. När Karen Blixen dog vägde hon nätt och jämnt 35 kilo.

Övertalning av Jane Austen

inläsare: Johanna Fridell

speltid: 9 tim, 32 min

Missförstånd och idel missförstånd i kärlek på engelska landsbygden och i fashionabla Bath, så vill jag sammanfatta romanen Övertalning. Lägg därtill en festlig kavalkad av karikatyrer. Jane Austen (1775-1817) gisslar högfärd, fåfänga och hypokondri med mera. Hennes klarsynthet överträffar, i vanlig ordning, det mesta.

Johanna Fridells eleganta inläsning av boken om Anne Elliot, som är den älskligaste av Jane Austens hjältinnor, kan du lyssna på hur många gånger som helst utan att tröttna! Sträcklyssna på världens bästa kärleksroman, som man läst högt ur i näranog tvåhundra år.

Vita nätter av Fjodor Dostojevskij

inläsare: Håkan Mohede

speltid: 2 tim, 18 min

Vita nätter, En liten hjälte, Spelaren, Dubbelgångaren, Anteckningar från källarhålet eller En ful historia – det är hugget som stucket vilken ljudbok du väljer, men personligen beundrar jag Håkan Mohedes lyhörda uppläsning av Vita nätter.

En tjugosex-årig tönt och outsider traskar runt på S:t Petersburgs gator nattetid (och jag associerar osökt till Hjalmar Söderbergs romaner), då han stöter på Nastenka och blir halsöverhuvud och obotligt kär. Som den sanne hjälte av Dostojevskijs penna han är går det förstås åt skogen för honom. Fjodor Dostojevskij (1821-1881) skrev den här fantastiska berättelsen om febrig kärlekslängtan när han var tjugosju år.

 

 

Kommentarer inaktiverade.