Facklitteratur, Skönlitteratur

Foto: privat.

Ingrids bästa 2016

Publicerat 27 december 2016 | Av |

Håller mest till i informationsdisken på avdelningen Specialmedia på plan 1 där jag ständigt förvånas över våra besökares stora beläsenhet och entusiasm för böcker, oavsett om de lånar talböcker, ljudböcker eller vanliga böcker och vilken genre de än väljer. Här kommer ett par av mina favoriter av årets böcker.

Bästa ljudbok  

Riktiga Elsie: Berättelsen om vägen till ett författarskap av Elsie Johansson

Alla mina åldrar bär jag med mig i förkläsfickan. Jag sticker bara ner handen och tar upp en av dem.

Elsie Johanssons personliga språk, med insprängda dialektala ord och vändningar, kommer till sin fulla rätt i författaruppläsningen. Självbiografin är ett unikt tidsdokument över det gamla Fattigsverige. Gång på gång återvänder Elsie till ”skumraskets och flyttlassens tid” och den förfallna och dragiga stugan på upplandsslätten, där hon växte upp. I skolan fick hennes fars yrke inte stå med i elevkatalogen på grund av att han ”bara” var grovarbetare. Vägen till författardebuten vid fyrtioåtta års ålder blev både lång och krokig. Men hon fick sin revansch till slut.

Griper tag i en så det känns ända ner i hjärterötterna!

Bästa roman

Aftonland av Therese Bohman

Bokens omslag och titel, Aftonland, speglar den stämning av undergång som genomsyrar romanen. Karolina Andersson är professor i konstvetenskap och påminner om Ester Nilsson i Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande. Båda dras in i dödsdömda, destruktiva förhållanden. Karolina upplever en ”allomfattande meningslöshet” och flanerar vilsen runt Stockholm under ett par höstmånader. Hon träffar en handfull män, som alla gör henne besviken. När Karolina ger sig in i en oetisk relation med en av sina doktorander håller det på att gå riktigt illa. Ändå slutar romanen inte i moll, utan med en liten triumf för Karolina.

Riktigt, riktigt bra och välskrivet!

Bästa deckare

Lykttändaren: kriminalroman av Pontus Ljunghill

Förflyttar dig nästan hundra år tillbaka i tiden. På självaste midsommarafton anno 1923, den kallaste i mannaminne, mördas fröken Julia Ekengren två trappor upp på Tegnérgatan 20. Illdådet sätter fart på kommissarie Verner Lydman, kriminalpolis John Stierna och deras kollegor inom Stockholms poliskår. Dessvärre är allt de har att gå på ett ynka blodigt fingeravtryck på en mjölkflaska och ett mordoffer vars personlighet är minst sagt undflyende.

Boken är sprängfull av uppgifter om gamla tiders polisarbete och en fröjd för alla som intresserar sig för stockholmiana. Det känns uppfriskande med en lågmäld, charmigt gammaldags och atmosfärrik polisroman i tider där deckarna försöker överglänsa varandra med groteskerier. Håller läsaren skickligt på sträckbänken in i det längsta!

Insup atmosfären!!

Bästa faktabok

1947 av Elisabeth Åsbrink

På omvägar får man nysta, söka och lägga samman dessa månader som sammanlagda blir till året 1947, en tid då allt tycks möjligt eftersom allt redan hänt.

Beskriver kalenderåret 1947, kronologiskt i korta stycken. Här kryllar av faktauppgifter och vi far i skytteltrafik över jordklotet. Indiens delning, Palestinafrågan, svenska nazister, George Orwell och Simone de Beauvoir och mycket annat trängs mellan bokpärmarna. En långsam och begrundande läsning kan därför vara att rekommendera.

Välskrivet, lärorikt och läsvärt?? OM!!

Du som på grund av läshinder behöver inlästa böcker är välkommen att låna ovanstående böcker som talböcker! Låna på avdelningen Specialmedia eller ladda ned via appen Legimus på din smarta telefon. Kom på drop-in måndagar klockan 15-17 för att få din egen inloggning.

Kommentarer inaktiverade.