Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Lotus blues". Pocketförlaget.

Ingenting för lättskrämda

Publicerat 11 november 2015 | Av |

Saknar du sällskap några höstkvällar framöver kan jag rekommendera en träff med Martin Benner! Speciellt om du längtar efter lite fart och fläkt i ditt liv.

Inte många känner till något om Martins trasiga uppväxt. Hans pappa sjappade tämligen omgående och hans mamma söp, vilket gjort honom livrädd för närhet. Kollegan och älskarinnan Lucy håller han därför på armslängds avstånd.

Kristina Ohlsson har uppdaterat den klassiska hårdkokta antihjälten. Även om Martin är svag för whisky och har svårt att få en normal kärleksrelation att fungera hämtar han på dagis och värmer nappflaskor som vilken småbarnspappa som helst.

Efter det att Martins syster omkom i en olycka adopterade han hennes lilla dotter Belle. Hon är Martins ögonsten, men det verkar snarare vara flickan som fått anpassa sig till Martins ungkarlslater än tvärtom.

Benner dras motvilligt in i ett intrikat rättsfall där en kvinna – efter att ha erkänt sig skyldig till inte mindre än fem mord – tagit livet av sig. En man som utger sig vara hennes bror söker upp Martin och bönar och ber om att han ska rentvå hans syster. Fallet för med sig en resa till Houston, Texas, och en katt-och-råtta lek med en lömsk maffiaboss, som får Martin att tappa fotfästet totalt.

I Lotus blues fläskar Kristina Ohlsson på rejält! Det är ordentligt med driv i texten! Jargongen är hårdkokt, ironisk och underhållande.  Boken avslutas med en cliffhanger som heter duga och som får dig att – utan ett ögonblicks betänketid – vilja kasta dig över uppföljaren Mios blues (som vi oturligt nog fortfarande har kö på).

Det är inte tu tal om saken: Kristina Ohlsson är en begåvad intrigsnidare och urstyv spänningsmakare!

 

 

Kommentarer inaktiverade.