Boktips, Skönlitteratur
Omslaget till I'm glad my mom died av Jennette McCurdy. Simon & Schuster.

Omslaget till I'm glad my mom died av Jennette McCurdy. Simon & Schuster.

I’m Glad my Mom died

Publicerat 18 januari 2023 | Av |

Jeanette McCurdy, barnskådis, är inte särskilt känd för oss i Sverige. Men hennes berättelse är väl värd att läsa för alla som liksom jag förfasats och fascinerats av amerikanska barnskådespelares öden.

När jag var ung var berättelsen om Drew Barrymore som en slags saga. Den gulliga tjejen från E.T. som blev beroende av alkohol och droger redan som barn, men som på något osannolikt sätt tog sig ur det och blev romcom-prinsessa som vuxen. Och i nutid har vi Britney Spears som började i Disney-klubben, blev världsberömd popstjärna, fick ett bryt, blev omyndigförklarad och till slut efter många års kamp fick tillbaka makten över sitt liv förra året. Men som nu börjar bete sig märkligare än någonsin.

Hur blir det så? Jeanette McCurdy kan berätta en del. Hennes mamma tog henne till auditions som sexåring och övertygade henne om att skådespeleri var hennes stora dröm. Hon fick en hel del TV-roller, och hon hade en fördel i att vara liten: då kan man spela yngre barn. Så när Jeanette började komma i puberteten fick hon lära sig om att räkna kalorier och att väga sig fem gånger om dagen. Allt för att få roller och göra mamma glad. Dessutom kan hon ”cry on cue”, gråta på beställning, den mest attraktiva egenskapen på ett CV för en barnskådespelare. Hon kan såklart även ett stort antal dansstilar, instrument, sång, hur många hopp som helst på en hoppstylta, och så vidare och så vidare. Kort sagt fick Jeanette ingen barndom alls. Det var bara jobb.

Och tonåren blir inte direkt lättare, med ätstörningar, alkoholmissbruk och destruktiva relationer. Det är inte förrän hon blir fri från sin mamma som hon kan börja känna efter vad hon egentligen själv vill. Till exempel skriva den här boken som blivit en bästsäljare.

För även om temat är tungt och det ofta är hjärtskärande läsning, är det också humoristiskt och drivet berättat. Hon är smart och analytisk och även om hon berättar från sitt barn-jags perspektiv där hon fortfarande älskar och beundrar sin mamma oändligt, lyckas hon också förmedla alla nyanser i den manipulation hon blev utsatt för. Som hon själv skriver:

She wanted this. And I wanted her to have it. I wanted her to be happy. But now that I have it, I realize that she’s happy and I’m not. Her happiness came at the cost of mine. I feel robbed and exploited.

I’m Glad my Mom Died är kanske inte stor litteratur men det är reflekterande och välskrivet på ett sätt som väldigt få sanna berättelser i bokform är. Det är en bok som också beskriver det svåra med att tillfriskna, att det lyckliga slutet tar tid och kostar på.

And if my entire life and point of view and identity have been built on a false foundation, confronting that false foundation would mean destroying and rebuilding a new foundation from the ground up. I have no idea how to go about doing this.

Det här är en slags bakvänd framgångssaga där den verkliga segern är att lämna livet i rampljuset och att släppa idén om att vara perfekt.

En bok som är väl värd den uppmärksamhet den fått. Tyvärr inte på svenska än, men engelskan är lättläst. Den finns även i vår app Libby, både att läsa på skärm och som ljudbok.

 

Kommentarer inaktiverade.