Boktips, Skönlitteratur

Igelkottens elegans

Publicerat 19 februari 2022 | Av |

Vem minns inte det chockartade slutet på den franska feelgoodklassikern Igelkottens elegans från 2006? Inte desto mindre rör det sig om en bedårande och hjärtevärmande roman om kärlek och vänskap mot alla odds.

I en palatsliknande fastighet på Rue de Gernelle i det sjunde arrondissementet bor och arbetar en medelålders, stabbig och alldaglig portvakt vid namn Renée Michel. Hon har förskansat sig i en murrig portvaktslägenhet och medvetet byggt upp en fasad av enfald och vresig otillgänglighet för att få vara ifred. I bostadens yttre rum står teven ständigt påslagen på hög volym, medan dörren till det inre rummet – Madame Michels helgedom – alltid är stängd. Det är här portvakten lever sitt dubbelliv med romaner och filosofiska verk, Mahler, te och mörk choklad.

I en av husets paradvåningar bor den brådmogna, cyniska Paloma Josse, dotter till en parlamentsledamot och med ett IQ långt över genomsnittet. Kritiskt iakttar Paloma sin familj och livet omkring sig. Planen är att hon på sin trettonårsdag ska att ta sitt liv. Till sina föräldrars ohöljda förvåning tillbringar dottern numera allt mer tid hos portvakten, som hon insett är något av en själsfrände.

En distingerad japansk gentleman flyttar in i fastigheten och i ett obevakat ögonblick sänker Renée Michel garden och låter Kakuro Ozu se sitt rätta jag, upptäcka intelligensen i hennes blick. Till hennes förskräckelse struntar japanen blankt i klasskrankor och konvenans och inviterar henne på middag.

Till läsarens förnöjelse kryper Renée tillsammans med Paloma och Kakuro ur sitt skal.

Läs Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Den finns även som ljudbok i appen Libby!

Kommentarer inaktiverade.