Barnböcker
Detalj från omslaget till "Lisa väntar på bussen". Opal förlag.

Detalj från omslaget till "Lisa väntar på bussen". Opal förlag

Ibland blir det roligare än man tänkt sig

Publicerat 25 juni 2011 | Av |

När man har det tråkigt, då tror man att ingenting kan bli kul. Men kanske är det då som det blir allra roligast.

Vissa stunder i livet är så himla himla tråkiga. Att sitta i telefonkö är ganska tråkigt, att köa på banken är också väldigt tråkigt och det är tråkigt att sitta i väntrummet hos doktorn när man har läst alla tidningar tio gånger. Stunder som aldrig verkar ta slut, ja att vänta är helt enkelt så himla tråkigt. Kanske tycker man att det är så tråkigt bara för att man inte fattar att det kan hända en hel massa spännande och oväntade saker när man minst anar det? Kanske är det i de där oväntade stunderna i livet som de allra roligaste sakerna händer, bara för att man inte hade några som helst förväntningar på det.

I Lisa väntar på bussen av Sven Nordqvist händer det bara roliga saker när man väntar. Lisa och hennes mamma ska ta bussen in till stan för att gå på dockteater och det ska bli himla kul, men det tar ganska lång tid innan bussen kommer. En sån tur att tanta Agda kommer och spelar lite på sin cittra! Och att dagisfröknarna kommer med en skojig papegoja! Och att Johan kommer så man kan leka med hans monstergubbar och springa runt i gräset och busa! Lisa har det så roligt medan hon väntar, att hon helt glömmer bort vad det är hon väntar på egentligen. Det är detta boken handlar om, att den spontana leken är den bästa leken.

Sven Nordqvists illustrationer är nog det finaste med Lisa väntar på bussen. Det är ett svenskt sommarlandskap som boken utspelar sig i, med kor, ängar och gökärt som blommar. Bilderna är oerhört vackra och man känner igen hans speciella stil med många små roliga detaljer. En fin bok om att se glädjen i det lilla.

Ett svar till “Ibland blir det roligare än man tänkt sig”