Barnböcker, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Världens ände". Opal förlag.

I väntan på regn och försoning

Publicerat 22 februari 2016 | Av |

Danny är tretton år och bor med sin familj på en boskapsranch i Australien.För familjen har problemen verkligen hopat sig. Dannys storebror har dött i en tragisk olycka, hans fjortonåriga syster är gravid, familjens nya hembiträde sätter av misstag eld på köket och sist men inte minst visar sig torkan få ödesdigra konsekvenser för de djur som är familjens födkrok.

Som läsare slängs man direkt in i en färgstark och smått kaotisk australiensisk landsbygdsmiljö där hettan och torkan ligger som ett täcke över den händelsekedja som sätts i rullning direkt från sida ett.

Danny, som är berättaren i boken, är på väg in i vuxenvärlden men är fortfarande ett barn med frågor, funderingar och vilsna tankar om tillvaron. Storebroderns död har tagit honom hårt och det värsta är att ingen i familjen vågar närma sig eller beröra detta tragiska faktum. Inte förrän Lizzie, hembiträdet, kommer in i huset lyfts broderns död upp till ytan, och ju längre in i boken vi kommer, desto närmare kommer vi en öppning till en acceptans av att Jonny, brodern, inte längre är i livet.

Lizzie, som till en början inte vet någonting alls om hur ett hushåll ska skötas eller om hur arbetet på en bondgård går till, blir med tiden en mer och mer betydelsefull person för familjen; inte minst för Danny. Buzzy, den kamel som han tar hand om, kommer också att få en stor betydelse i Dannys liv och vi får följa hans målmedvetna och kärleksfulla arbete med att fostra denna smått mänskliga individ. Jag blir riktigt förtjust i både Danny och kamelen innan jag ens kommit halvvägs in i boken.

Ali Lewis är författare till ungdomsboken Världens ände. I sin bok lyfter hon upp flera viktiga allmänmänskliga frågeställningar, som exempelvis sorg och försoning. Hon berör också motsättningen mellan den australiensiska inflyttade befolkningen och aboriginerna, som ju så att säga var där först!

Lewis belönades 2014 med Peter Panpriset för boken Världens ände. Läs mer om Peter Panpriset här!

Kommentarer inaktiverade.