Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "I väntan på Bojangles". Sekwa förlag.

I väntan på Bojangles

Publicerat 18 oktober 2016 | Av |

I en stor våning i Paris växer en pojke upp med sin mamma, pappa och sitt husdjur, en trana.

Hans pappa är en harmlös, men notorisk mytoman, som har slutat arbeta för att vara med sin fru – som han älskar över alla gränser – hela dagarna. Hans mamma avskyr rutiner, byter namn varje dag, och varje kväll dansar hon till Mr Bojangles på resegrammofonen.

De har vänt vardagens alla konventioner ryggen och bestämt sig för att leva i frihet i enlighet med sina drömmar och göra varje dag till ett äventyr.

Skola och arbete får vänta, posten lämnas oöppnad i hallen och när livet blir för tråkigt åker de till slottet i Spanien.

Men den bekymmerslösa levnadsstilen får konsekvenser för familjen. De står i skuld till Skatteverket och när verkligheten gör sig påmind tappar mamman slutligen greppet och blir intagen på en psykiatrisk klinik.

Där trivs hon inte och tillsammans smider de stora planer för att frita henne och få sitt gamla liv tillbaka.

Olivier Bourdeauts melankoliska mästerverk I väntan på Bojangles beskriver psykisk sjukdom befriande ovanligt och sällsynt kärleksfullt. Det är en berättelse som är fylld av kärlek och fantastiska detaljer och jag älskar den här boken – den är storartad, rolig, gripande och alldeles alldeles underbar!

Extra bonustips: Lyssna på Nina Simones tolkning av sången.

Kommentarer inaktiverade.