Film, Skönlitteratur

I Jane Austens anda: Från Pemberley, Stolthet och fördom till Huset Longbourn

Publicerat 2 juni 2014 | Av |

Gillar du Jane Austens böcker, gillar du nog filmerna och berättelsernas fortsättning av P D James.

Medan du suktar efter att BBC:s påkostade filmatisering av När döden kom till Pemberley av PD James ska komma på svensk TV, så kan du njuta av Katarina Ewerlöfs fantastiska inläsning av boken. Du kan också trösta dig med Huset Longbourn, där Jo Baker återberättar Stolthet och fördom ur tjänstefolkets synvinkel. Naturligtvis är även en filmatisering förestående.

Jane Austen har mer än någon annan författare inspirerat till så kallad fanfiction. Hennes hjältinnor har på senare tid fått tampas inte bara med vampyrer utan också med zombier och sjömonster. PD James bidrag till genren är av det mer konventionella slaget. Hon har korsat Stolthet och fördom med detektivromanen.

Året är 1803. Sex år efter bröllopet mellan Elizabeth Bennet och Fitzwilliam Darcy får vi återknyta bekantskapen med paret på godset Pemberley. Lagom till årets stora begivenhet Lady Annes bal blir Wickhams kumpan kapten Denny mördad och den 91-åriga deckardrottningen bevisar att hon fortfarande är kapabel att konstruera en mästerlig pusseldeckare.

PD James fångar Jane Austens språk på pricken och hennes sätt att excellera i fyndiga formuleringar och klurigheter och blanda in originalcitat från Austens romaner är lysande. Lyssna och njut!

I Huset Longbourn har Jo Baker korsat Stolthet och fördom med en historisk roman. Berättargreppet är genialt! Hon låter oss återuppleva händelserna i romanen utifrån husan Sarahs perspektiv. Vi påminns om att vi med all sannolikhet varken skulle befinna oss i balsalen eller salongen utan snarare i köket eller brygghuset.

Kärleken mellan Sarah och Longbourns nye lakej James Smith är en parallell till den mellan Elizabeth Bennett och Mr Darcy och minst lika full av missförstånd. Intrigen håller mig i ett fast grepp tills boken är slut och då måste jag genast få fatt på originalet och leta efter de ställen där Sarah, James, Hill och de andra av tjänstefolket nämns i förbifarten.

Kommentarer inaktiverade.