Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Hustrun". Massolit förlag.

Hustrun

Publicerat 26 maj 2015 | Av |

Här kommer ett spännande boktips för dig som gillade Gone Girl!

Meningen ”Ett par korta månader är allt som behövs för att förvandla henne till en mördare” på sidan 2 i romanen Hustrun av A.S.A. Harrison förvarnar oss om vad som komma ska.

Miljön i Harrisons bok är bekant från den beroendeframkallande TV-serien In Treatment. Psykoterapeuten Jodi Brett tar emot patienter i sin luxuösa lägenhet, med utsikt över Michigansjön i centrala Chicago. Lägenheten är, i likhet med Jodi själv, ett under av förfining och perfektion. Hon är en mästare på att sopa sådant som inte stämmer med den perfekta bilden – som partnern Todds ständiga otrohetsaffärer – under mattan.

När Todd gör dottern till sin bästa vän med barn och beslutar att lämna Jodi, efter ett tjugo- årigt liv tillsammans, vill hon till en början inte inse faktum. Så börjar hennes fasad sakta, men säkert, att krackelera och romanen utvecklar sig till en slags psykologisk thriller. Jämförelsen som många redan gjort med Gillian Flynns Gone girl är inte grundlös. Boken en raffinerat berättad, skrämmande destruktiv relationsdans mot avgrunden.

Hustrun blev inte bara A.S.A. Harrisons strålande debutroman utan, tråkigt nog, också hennes sista, eftersom hon gick bort i cancer strax innan romanen kom i tryck.

Romanen kan också, med Alexandra Rapaports kompetenta inläsning, avnjutas som ljudbok. Du som av någon anledning har svårt att läsa tryckt text har naturligtvis tillgång till samtliga omnämnda böcker som talböcker.

 

Kommentarer inaktiverade.