Hur ska det gå för Johanna?
Skådespelerskan Kristen Wiig, i rollen som Johanna, i filmen Hateship Loveship; med sin diskreta klädsel och bleka framtoning smälter hon nästan in i den blommiga, gammeldags tapeten i det hem där filmen tar sin början.
Johanna är en ung kvinna som med stor frenesi arbetar som hushållerska och vårdare hos en äldre kvinna. Hennes sätt att sköta sitt jobb verkar vara oklanderligt. Kvinnans sista önskan innan hon dör är att få byta till den blå klänningen. När hon så lugnt har somnat in byter Johanna med vana händer klädseln på henne. Den döda kroppen transporteras därefter bort och hemmet töms.
I en ny stad startar Johanna sedan ett nytt liv. Hon börjar arbeta i ett hem där hennes främsta arbetsuppgifter, förutom att sköta hemmets sysslor, blir att ta hand om tonårsflickan Sabitha, som efter en familjetragedi bor tillsammans med sin morfar, mr McCauley. I utkanten figurerar flickans pappa, Ken, som är förskjuten av morfadern/svärfadern. Ken har drogproblem och är en loser. Men han vill ha kontakt med sin dotter trots att han blir allt annat än hjärtligt mottagen i det hem där hans dotter bor. Nu har morfadern/svärfadern dessutom anställt Johanna som ska lotsa Sabitha in i vuxenvärlden. Kan Johanna ersätta den kvinna som var Sabithas mamma? Vad som händer i filmen ska jag inte avslöja här men jag kan verkligen rekommendera den här filmen. Den bygger på en novell av Alice Munro, som fick Nobelpriset i litteratur 2013.
Filmen Hateship Loveship är ett utmärkt sätt att lära känna Munros novellkonst, som kännetecknas av realism och psykologisk inlevelse. Jag njuter av rollprestationerna även om jag bitvis tittar på filmen med en gnagande oro för hur det ska gå för Johanna. Hon, som i de flesta sammanhang är så diskret och nästan osynlig, men ändå så proffsig i det hon gör. Hur ska hon klara av de svårigheter hon ställs inför?
Låna filmen på Stadsbiblioteket, där du också hittar Alice Munros böcker.