Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till Moderspassionen. Brombergs bokförlag.

Detalj ur omslaget till "Moderspassion". Brombergs förlag.

Höst- och känslostormar

Publicerat 20 september 2011 | Av |

Klarar Maj-Gull Axelssons nya bok att leva upp till den stora läsupplevelsen som hennes tidigare bok Aprilhäxan bjöd på?

En av mina största läsupplevelser någonsin är Aprilhäxan av Maj-Gull Axelsson. Den sträckläste jag och när jag var tvingen att ta en paus i läsningen så längtade jag tillbaka till boken. Nu har Maj-Gull Axelsson kommit med en ny bok, Moderspassion.

En svår storm drar in över Arvika. På vägkrogen Sallys Café och restaurang samlas en grupp människor för att ta skydd mot blåsten och regnet. En grupp människor som till första anblicken kan tyckas väldigt olika. Vi möter krogens ägarinna Minna, som är den som boken kretsar kring. Hon är på många sätt en mycket stark kvinna, men en tragisk händelse har fått henne att leva med en lögn i många år. Där finns också bittra Anette, som arbetar på restaurangen och inte har de muntraste hemförhållandena. På krogen befinner sig också Ritva, en gång en berömd skådespelerska. Numera ägnar hon sin mesta tid åt att dricka vin och dricka ännu mera vin. Dessa tre kvinnor verkar så olika, men det visar sig att de alla har gått igenom mycket i sina liv som gör att de har mer gemensamt än de någonsin skulle kunna ana.

Det handlar om det sociala arvet. Det handlar om skammen som smittar av sig generation efter generation. Det handlar om livsval och dess konsekvenser. Det handlar om sorg och skuld. Det handlar om det oerhört svåra i att vara förälder. Det handlar om att misslyckas på ett alldeles förfärligt sätt med att skydda sitt barn. Det handlar om lögner och hemligheter som rivs upp och kommer upp till ytan.

Maj-Gull Axelsson skildrar dessa kvinnors tragiska liv och erfarenheter på samma skickliga sätt som hon brukar. Moderspassion är en stark och berörande bok om föräldraskap, skuld och skam.

Kommentarer inaktiverade.