Blogg, Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Städerskan av Nina Prose. Albert Bonniers Förlag.

Städerskan av Nina Prose. Albert Bonniers Förlag.

Hjärtvärmande påskekrim

Publicerat 14 april 2022 | Av |

Med tanke på all oro ute i världen är kanske snälla deckare att föredra i påsk.

I likhet med Agatha Christies klassiska miss Marple-deckare Bertrams hotell (At Bertram’s Hotel, 1965) utspelar sig den kanadensiska författaren Nita Proses debutdeckare Städerskan på ett gammalt anrikt hotell.

Molly Gray smälter nästan in i tapeterna på exklusiva Regency Grand Hotel när hon stolt styr sin städvagn längs vindlande korridorer kantade med gyllene speglar, marmorgolv och sammetssoffor. Det är det absolut ingenting som sticker ut med Mollys uppenbarelse. Diskretion är hennes honnörsord och städaruniformen hennes osynlighetsmantel.

Molly har vuxit upp med sin älskade mormor, som trots att hon gått bort fortfarande är en högst påtaglig karaktär i barnbarnets liv och omnämns på var och varannan sida i romanen. Det är också från henne som Molly fått sin passion för fejande, sina oförvitliga värderingar samt ålderdomliga sätt att tala. Hon uttrycker sig som en gammal dam eller som drottningen.

Molly har en tendens att tolka allt bokstavligt och det var mormodern som gjorde världen begriplig för henne. Hon kallsvettas i alla slags sociala sammanhang och är rena katastrofen när det kommer till kallprat.

Somliga nedriga kollegor roar sig med att häckla Molly. Medan andra, som diskaren Juan Manuel, en mexikan som vistas illegalt i landet, alltid är vänlig mot henne. För egen del hyser hon vissa amorösa förhoppningar visavi bartendern Rodney.

Allt är frid och fröjd tills Molly hittar en gäst mördad i sviten på fjärde våningen. Den berömde finansmannen var visserligen stenrik, men också en synnerligen motbjudande figur. Han och hans fru var återkommande gäster på hotellet.

Läsaren förstår på en gång att något skumt pågår inom hotellets väggar, men icke så Molly. Eftersom hon låtit sig förblindas av sina känslor för Rodney har hon inte lagt märke till att han utnyttjat henne. Summa summarum blir Molly huvudmisstänkt för mordet. Lyckligtvis kommer dörrvakten herr Preston, som var god vän med hennes mormor, och hans dotter Charlotte, som är advokat, till undsättning.

Mycket av den hjärtevärmande humor som genomsyrar boken ligger i Mollys säregna reflektioner. Hon är en tvillingsjäl till Eleanor Oliphant i Gail Honeymans härliga feelgoodroman Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt.

För egen del avundas jag Molly hennes arbetsglädje och stolthet över väl utfört arbete. Hon får lyckokänslor varje morgon när hon slinker in genom hotellets flotta entré. Städerskan lämnar dig med en varm känsla i hjärtat. I synnerhet som Molly till sist får den respekt från sin omgivning, som hon förtjänar.

Tips på fler snälla deckare:

Andrew, Sally: Tannie Marias recept på kärlek och mord med uppföljaren Tannie Marias stora utmaning
Tannie Maria är besläktad med Mma Ramotswe i Damernas detektivbyrå. Hon är en sydafrikansk änka på 50+, som tror att alla problem – till och med mordgåtor – går att lösa med god mat.

Appelqvist, Kristina
: Klänning för korta kvinnor
En pappkartong full med sedlar kommer på villovägar och som huvudkaraktären sedan gör sitt yttersta för att lokalisera. Mycket underhållande läsning!

Bengts, Marie
: En sax i hjärtat, Döden klär i domino, Inferno i snö
Trivsamma pusseldeckare av Maria Lang-stuk med den riviga sömmerskan Hannah Lönn i centrum. Hög mys- och nostalgifaktor! Finns även som e-böcker.

Bennett, S.J.: Windsorknuten och uppföljaren En hund begraven
Drottning Elizabeth av England är problemlösare i dessa förtjusande mysdeckare.

Christie, Agatha
: Mordet i prästgården och 4.50 från Paddington
En dos miss Marple muntrar alltid upp! Även som e-ljudböcker.

De la Motte, Anders och Måns Nilsson: Döden går på visning, första boken i serien Morden på Österlen är trivsam och underhållande läsning för dig som fastnat för teveserien Morden i Midsomer. Även som e-bok.

Fellowes, Jessica: Mysteriet på Asthall
Första delen i serien Mitfordmorden, utspelar sig 1920. Hittills finns tre böcker att låna på svenska. Planen är att det ska bli en bok om var och en av de sex excentriska systrarna Mitford. Huvudperson är arbetardottern Louisa Cannon genom vars blick vi får iaktta den excentriska engelska överklassen.

George, Elizabeth: Something to hide
Bok nummer 21 med radarparet Thomas Lynley och Barbara Havers på Scotland Yard kretsar kring omskärelse. För egen del lyssnade jag på Something to Hide som ljudbok på engelska i Libby.

Gilman, Dorothy: The Unexpected Mrs Pollifax (1966) med flera böcker
Mrs Pollifax är spion för CIA och reser på uppdrag till exotiska platser. Charmig och humoristisk läsning! Finns även som e-böcker på engelska.

Griffiths, Elly: Flickan under jorden
Fjorton böcker har kommit ut på svenska i serien om rättsarkeolog Ruth Galloway och kriminalkommissarie Harry Nelson vid Norfolkpolisen. Bör läsas i turordning. Perfekt för dig som uppskattar fina personskildringar, historia, arkeologi och katter. Själv väntar jag alltid otåligt på att nästa bok i serien ska komma ut.

Ljunghill, Pontus
: Lykttändaren och En osynlig
Atmosfärrik historisk stockholmsdeckare från 1923. Lågmäld, gammaldags och välskriven. Den första finns som e-bok.

Osman, Richard
: Torsdagsmordklubben och Mannen som dog två gånger
Fyra pensionärer löser brott. Engelsk humor, charm och upptåg i rika mått! Även som e-böcker.

Penny, Louise
: Mörkt motiv är första delen i serien från byn Three Pines med den sympatiske kommissarie Armande Garmache vid mordroteln i Montréal och hans kollegor. Charmiga gammaldags pusseldeckare! Åtminstone tolv delar att välja och vraka från! Både som e-böcker och e-ljudböcker på engelska och svenska.

Perruzzi, Britt
: Aldrig glömma
Första delen av tre (hittills) i Rivieran-serien. Madame la commissaire Alda Luppi vid Cannespolisen är en intressant bekantskap och miljöskildringen gör böckerna läsvärda. De två första i serien finns även som e-böcker.

Sommar, Maria-Thérèse: Pärleporten
Knäpp och otrolig historia om Asta, 83, som i all hast lämnar sitt äldreboende efter att ha haft ihjäl en irriterande granne. I samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Endast som e-bok.

Winspear, Jacqueline
: Maisie Dobbs med flera böcker
Underbara historiska Londondeckare!
De första delarna finns också som e-böcker på engelska.

Öhrlund, Dag
: Där inga ögon ser
Den tykne kommissarie Ewert Truut är en favorit! 419 timmar, den sjunde delen i serien har just kommit ut. Lyssna gärna på den och de tidigare som ljudböcker, inlästa av Stefan Sauk.

Kommentarer inaktiverade.