Facklitteratur, Film, Skönlitteratur

Historia som sträckläsning

Publicerat 10 augusti 2011 | Av |

Henrik VIII är mer som en ond sagokung än en verklig människa. En sinnessjuk envåldshärskare som gifte sig sex gånger och avrättade två av sina fruar. Så det är klart att det blir spännande böcker om honom!

Philippa Gregory har skrivit flera böcker om kvinnorna i kungens liv och hon lyckas skriva historiska romaner som handlar om människor och relationer. Det politiska spelet i 1500-talets Europa skildras naturligtvis också men fokus ligger på den lilla världen vid hovet där hovdamerna intrigerar.

Den första hustrun beskriver Henriks första och längsta äktenskap med Katarina av Aragonien, som först är gift med hans storebror.

Den andra systern Boleyn handlar om de två systrarna och hovdamerna Boleyn. Henrik tar först den milda Mary till älskarinna men när hennes syster Anne återvänder från det franska hovet är hon en fullfjädrad förförerska som bländar Henrik, sviker sin syster och får Henrik att svika både Katarina och Mary. Anne Boleyn blir den andra hustrun.

I Arvet efter Boleyn gifter sig Henrik för fjärde gången, nu i ett politiskt gifte med Anna av Kleve vars familj är strategiskt viktig för England. Men attraktionen uteblir. Henrik har blivit gammal och fet, med ett stinkande sår på benet och en trilskande mage som sysselsätter hela hovet eftersom den kungliga avföringen avgör kungens humör. Anna av Kleve är klumpig och jungfrulig och lyckas inte förtrolla honom. Det gör däremot ännu en Boleyn-släkting, femtonåriga Katarina Howard, som precis som Anne Boleyn kan smickra en fåfäng kung bortom sans och vett.

Kort sagt, det är intriger som heter duga i dessa romaner. Det är svek, svartsjuka, kärlek, makt, hemliga planer, falska anklagelser, avrättningar, lyxiga miljöer och intressanta kvinnor som försöker skapa sig makt i ett samhälle där kvinnorna är helt hänvisade till mäns välvilja och godtycke. Lite som en historisk och allvarligare variant av Desperate housewives.

Gregory skriver med ett väldigt driv och gör karaktärerna verkliga och ”moderna”. Det är inget poetiskt eller filosofiskt språk, utan det mesta är sådant som driver handlingen framåt: händelser och dialog. Det betyder inte att det är dåligt skrivet, tvärtom känns porträtten av människorna psykologiskt trovärdiga. Det märks att Gregory verkligen velat förstå händelser och relationer som nästan 500 år senare annars skulle kunna framstå som enbart absurda.

Det är tjocka böcker men som läsare drivs man fram av cliffhangers i varje kapitel. Och så lär man sig lite historia. Perfekt läsning på stranden, eller för den som önskar sig dit.

Missa inte filmatiseringarna av Den andra systern Boleyn också! Det finns en som är mer som teater och en som är mer Hollywoodaktig med Natalie Portman och Scarlett Johansson.

Kommentarer inaktiverade.