Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Giganternas fall". Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "Giganternas fall". Bonniers förlag.

HISTORIA SOM SKÖNLITTERATUR

Publicerat 22 februari 2012 | Av |

Att läsa historiska romaner är ofta lärorikt och fascinerande på samma gång. Här kommer tre fantastiska boktips från Mats Fhager som du kanske har träffat på bokbussen!

Giganternas fall av Ken Follet handlar om storpolitiken före och under 1:a världskriget.  Boken är en bred släktkrönika som sträcker sig över flera kontinenter. Vi får följa walesiska gruvarbetare som arbetar under fruktansvärda förhållanden i gruvorna samtidigt som den engelska överklassen diskuterar ett framtida krig med Tyskland. I Ryssland härskar tsarväldet med oinskränkt makt samtidigt som arbetare och bönder gör uppror mot enväldet. Släkter vävs samman över kontinenterna och vi får följa enskilda människoöden och familjekonflikter samtidigt som historiens gång leder fram till det fruktansvärda 1:a världskriget. Boken har likheter med Herman Wouks krönika om andra världskriget, Pug och Pamela.

Jonatan Freud har skrivit en intressant roman om en ovanlig präst som hamnar i Sydafrika. Krucifixet i Monpondo handlar om en ung man som efter att ha levt det ljuva livet som student blir präst och och skickas som missionär till Sydafrika. Han är en mycket annorlunda präst som lever livet tillsammans med befolkningen och anpassar sig till deras seder och bruk. Kyrkans ledning i Sverige är minst sagt undrande över vad han håller på med men han fortsätter att hjälpa på sitt sätt. Han sätter sig in människornas behov och är en riktig kraftkarl som går hem hos kvinnorna. Sydafrikas våldsamma historia och befolkningens annorlunda seder fascinerar. I den lilla byn i Zululand som prästen Akselius arbetade i kan man fortfarande en del svenska ord och sjunger Bellman.

En av de bästa faktaböckerna jag läst om 30-talets historia är Den mörka dalen av Piers Brendon som har en enorm kunskap om det historiska skeendet på 30-talet. Han beskriver ingående depressionen i USA.

Vid presidentvalet 1928 lovade president Hoover att om han blev vald så skulle amerikanarna ha råd med 2 bilar i garaget. Efter den stora börskraschen skämtade man och sa att han menade två familjer i varje garage. Författarens detaljkunskaper är verkligen imponerande. När den brittiske utrikesministern Lord Halifax var inbjuden till Tyskland 1937 trodde den något inskränkte Halifax att Hitler var en betjänt som välkomnade honom och höll på att ge honom hatten och rocken!

Brendon skriver även om spanska inbördeskriget, Hitlers väg till makten och Stalins fruktansvärda välde i Sovjetunionen. Mussolinis fruktansvärda krig i Etiopien när de modernt utrustade italienarna anföll de de gammaldags utrustade etiopierna. En hemsk tid mellan två världskrig där vi både får följa de stora händelserna och människors anonyma vardag.

Kommentarer inaktiverade.