Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Herr Isakowitz skatt" av Danny Wattin. Piratförlaget.

Herr Isakowitz skatt

Publicerat 4 oktober 2018 | Av |

Den här boken är som en Woody Allen-film där karaktärerna hela tiden tjafsar med varandra på ett i grunden humoristiskt sätt, även när de grälar så att det ryker.

Med siktet inställt på en liten ort (Kwidzyn) i Polen ger sig Danny Wattin ut på en knappt veckolång roadtrip och skattjakt tillsammans med sin far och nioårige son. Tanken är att de ska lokalisera och gräva upp gammelfarfars skatt. Även om ingen längre minns vad dyrbarheten var för något.

Medan “de tre musketörerna” smågnabbas längs vägen informeras läsaren om vad Danny lyckats gräva fram beträffande sin judiska släkts historia, en släkt som till stora delar utplånades under andra världskriget. Han har intervjuat sin mormor och de människor som i hans barndom samlades för att fira de judiska högtiderna. Vi får också ta del av författarens minnen från uppväxten i en judisk familj i en typisk svensk förort.

Det rör sig om en liten “skatt” till självbiografisk roman, berättad med en härlig ironi. Den är väldigt underhållande att läsa, fast innehållet styckevis är hjärtskärande.

Lyssna gärna på Danny Wattins egen inläsning av Herr Isakowitz skatt, som finns att låna som e-ljudbok i vår katalog Gotlib.

Författaren är förresten aktuell med en novellsamling, Historiegeneratorn, som tydligen ska vara någon slags samhällssatir. Den får hamna på min måste läsa-lista!

Kommentarer inaktiverade.