Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Hemåt över isen". Wahlström & Widstrand.

Härlig läsning i solen

Publicerat 21 juni 2015 | Av |

Det är något visst med att läsa utomhus. Att bege sig ut till någon hemlig och otillgänglig plats eller rätt och slätt gå ut i parken hemmavid. ”Hemåt över isen” är en bok att sluka som du kan låna hos oss.

På ytan är livet på ön Hustrun långt ute i havsbandet i Roslagen ett paradis, men gengångare från förr förpestar tillvaron. En natt 1914, under den värsta stormen i mannaminne, inträffade något så dramatiskt och omvälvande att det har påverkat öborna i flera generationer och sått hat och fiendskap dem emellan.

Gunilla Linn Persson låter berättelser från då och nu flätas samman till en intrikat väv. Med imponerande förmåga målar hon poetiskt upp tillvaron vid havet: fågellivet, brödbaket, odlandet, djurhållningen, vardagstrevnaden men också bokens huvudperson Ellinor Ingmans avgrundsdjupa ensamhet, ångest, leda och sårbarhet.

Efter sin fars död återvänder fågelmålaren Herrman Engström till ön där han inte satt sin fot på fyrtio år. Till sin förvåning hittar han sin ungdomskärlek Ellinor Ingman, som han, på grund av familjernas svurna fiendskap, trott gått honom förlorad för alltid. Vad hände egentligen för fyrtio år sedan och vad hände ute på isen 1914? Berättelsen innehåller många frågetecken som behöver rätas ut och som håller dig fången och på helspänn. Det är med saknad i hjärtat som jag till slut slår ihop bokpärmarna till Hemåt över isen.

Kommentarer inaktiverade.