Boktips, Skönlitteratur

Omslag till Här är vi av Graham Swift. Albert Bonnier förlag

Här är vi

Publicerat 10 augusti 2020 | Av |

När Graham Swift, författaren till “Mödrarnas söndag” kommer med en ny liten förtrollande romanpärla är det bara att tacka och ta emot.

Tre vänner uppträder i en varieté på en skamfilad träpir. Året är 1959, månaden augusti och platsen den populära semesterorten Brighton.

Tjugoåttaårige Jack Robinson, eller Jack Robbins, som han senare som berömd (och adlad) skådespelare ska komma att kalla sig, agerar konferencier. Trollkarlen Ronnie Deane, med artistnamnet Pablo, står på toppen av sin karriär denna sommar. Han assisteras av sin fästmö Evie White.

När så hösten kommer är ingenting längre sig likt.

På något vis känns det som om det är Ronnie Deane som ligger författaren varmast om hjärtat. Under andra världskriget evakuerades den åttaårige Ronnie från det blitzendrabbade East End i London. Han togs emot med öppna armar av Mr och Mrs Lawrence, ett äldre barnlöst medelklasspar utanför Oxford. Här fick han stanna i sex personlighetsdanande år och det är också här han lärde sig att trolla.

Här är vi påminner om Mödrarnas söndag. Händelser som kom att bli avgörande för karaktärernas resterande liv gestaltas. Teman som kärlek, svek, förlåtelse, öde och klass genomsyrar båda romanerna, vilka också utspelar sig i två tidsplan.

Evie är år 2009 en hårdhudad affärskvinna, som styr och ställer över filmbolaget “Rainbow Productions”. Hon tänker tillbaka på den livsavgörande sommaren 1959. Dåtiden är ständigt närvarande i karaktärernas liv och gör sig påmind på olika sätt och vis.

Framförallt är det den speciella, lätt nostalgiska, stämning som råder i böckerna som gör att man fängslas av dem så.

Graham Swift, årgång 1949, debuterade fyllda 30 och har bland annat ett Bookerpris i bagaget. Psykologiska romaner är hans specialitet. På svenska finns även romanerna Våtmarker, Den sista beställningen respektive En högre rymd.

Här är vi och Mödrarnas söndag går för övrigt lika bra att låna som e-böcker i appen Libby.

Läs och njut!

Kommentarer inaktiverade.