Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Änglarnas svar". Albert Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "Änglarnas svar". Albert Bonniers förlag.

Hannas bok

Publicerat 7 juni 2012 | Av |

I romanen ”Änglarnas svar” står Hanna Zyllerberg, 1919-1954, i centrum. Det är kring denna kvinna handlingen kretsar – även om också Marcus, Madeleine, Andreas, Vladek, Rachel och Iris har varsitt kapitel i boken där de berättar sin version av de händelser som är bokens kärna. Fram rullar en fantastisk berättelse om kärlek, umbäranden och ofattbar sorg.

Det är först mot slutet av boken som läsaren får klart för sig hur släktband och relationer egentligen är sammanflätade i denna säregna berättelse.

Stefan Einhorn har för alltid skrivit sig in i vårt medvetande med Konsten att vara snäll, utgiven 2005.  Från denna ”handbok” i vardagsetik, är steget både långt och kort till Einhorns senaste bok, Änglarnas svar, som gavs ut 2011.

Hanna är en av de många judiska kvinnor som lyckas komma till Sverige under eller i slutet av andra världskriget; räddad av Röda korset-bussarna. Hon bär på fruktansvärda minnen från sin tid i det polska gettot. Visserligen har hon överlevt det fasansfulla men hur ska hon kunna leva vidare med alla plågsamma minnen?

Stefan Einhorn bygger upp en spännande och gripande berättelse som spänner över lång tid. En tid som präglas av splittring, försök till försoning och förlåtelse. Stefan Einhorn lyckas binda fast mig som läsare från första sidan till den sista. Romanens blott 174 sidor rymmer ett sorts pussel som långsamt och omsorgsfullt går mot sin lösning och där ingenting i handlingen känns förutsägbart. Berättelsen drivs framåt i ett för mig alldeles lagom tempo där jag som läsare hela tiden har uttrymme för eftertanke. Änglarnas svar är en mycket fin berättelse som knappast kan lämna någon oberörd.

Låna den på ditt närmaste bibliotek!

Kommentarer inaktiverade.