Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Delhis vackraste händer". Norstedts förlag.

Detalj ur omslaget till "Delhis vackraste händer". Norstedts förlag.

”Gubb-lit”

Publicerat 17 april 2012 | Av |

Sist tipsade jag om ”tant-lit” och detta är väl motsvarande för män som vuxit ur lad-lit.

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand är en träffande och kvick bok om hur det överrumplande mötet med Indien tvingar en bitter, medelålders man att omvärdera både sig själv och sin syn på andra.

Huvudpersonen Göran Borg är väl en ganska miserabel figur när berättelsen börjar och man kan tycka att han borde rycka upp sig ordentligt. Men allt efter som historien utvecklas och boken fortskrider så blir han allt mer sympatisk och mycket mänsklig.

I Malmö så framlever han sitt liv med att försöka att jobba så lite som möjligt och i stället sitta framför datorn och kolla fotbollssidor. Göran har en viss fallenhet för självömkan och tänker mycket på sin ex-fru. En dag så blir han kallad till sin chef och får helt enkelt sparken. Livet kan inte vara mycket värre, tror han.

Efter en blöt kväll med sina gamla kompisar blir han övertalad att följa med på en rundresa i Indien. Väl där drabbas han ganska snabbt av den klassiska magsjuka som många har råkat ut för, i synnerhet i Indien. Turistgruppen kan inte vänta på att han skall tillfriskna, så han lämnas på hotellet och blir lovad att ”någon” skall komma och hjälpa honom.

Här ungefär börjar Görans förvandling när den lille entusiastiske Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad knackar på och stiger in i Görans rum och liv. Yogi är indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år om han får säga det själv.

Kommentarer inaktiverade.