Film, Musik, Skönlitteratur

Grethes bästa 2012

Publicerat 26 december 2012 | Av |

Grethe är vår nya mediepedagog men hon är också bibliotekarie och har jobbat hos oss förut. Vi är glada att ha henne tillbaka! Här kommer Grethes sammanfattning av 2012:

2012 har inte varit något storläsarår för mig direkt. Kanske kan det kopplas samman med det faktum att en iPad hittade in i mitt hem och att jag i och med detta på något mystiskt sätt förlorade förmågan att koncentrera mig på en text som är längre än en typisk statusuppdatering på Facebook…

Något jag dock har läst väldigt mycket av är vad vi i bibliotekariekretsar kallar Hcg-böcker, dvs böcker för åldersgruppen 9-12. I våras fick jag nämligen förmånen att vara ansvarig för denna kategori i Barnbokskatalogen som ges ut till barn i hela Sverige. Aldrig hade jag kunnat ana vilket berg av böcker som skulle dimpa ner i min brevlåda. Goddess damn! Jag kan inte välja bara en favorit av alla de böckerna, utan slår till med två: Makalöst fina Tigern av Kate DiCamillo och den mörka, olycksbådande Sju minuter över midnatt av Patrick Ness.

Nu jobbar jag med att utveckla verksamheten för 9-12-åringar inför stadsbibliotekets nyöppning, och kommer dessutom att jobba med Barnbokskatalogen även nästa år, så även nästa vår och försommar kommer jag att sitta med ett berg av böcker framför mig och undra vad jag egentligen gett mig in på!

Jag har läst några vuxenböcker också, och min absoluta favorit på engelska för i år är Snow child, Eowyn Iveys debutroman. Den baseras på en rysk folksaga om ett par som skapar ett barn av snö och längtan, men det magiska i boken är att en aldrig riktigt vet om det är något övernaturligt som äger rum. Inte förrän mot slutet av boken får vi svar på om Faina, flickan som på 20-talet dyker upp hos ett par i Alaskas vildmark, är ett sagoväsen eller ej.

Den bästa vuxenroman jag läst på svenska i år, Nattens cirkus, är skriven av ytterligare en debutant, Erin Morgenstern. Här får vi stifta bekantskap med människorna som skapar, arbetar på och påverkas av en mystisk cirkus som oannonserat dyker upp på olika platser på jorden och som endast har öppet på natten. Vi får följa två unga magikers, Celia och Marco, sedan barnsben förutbestämda kamp. En kamp som ofrånkomligen kommer leda till att en av dem dör. En kamp som försvåras ytterligare av att de blir episkt kära i varandra. Ni fattar ju: en mystisk cirkus, magi och episk kärlek, det är inget att tveka på, det är bara att låna!

Årets bästa TV-serie var som vanligt True Blood.

Årets bästa film var Moonrise Kingdom.

Årets bästa skiva var The Killers Battle born.

Nu vet ni! God jul och gott nytt år!

/Grethe Österberg

Kommentarer inaktiverade.