Film, Skönlitteratur

Göteborgstjejen som blev Hollywoodstjärna

Publicerat 23 januari 2018 | Av |

Göteborgs filmfestival 2018 är snart igång och årets festival kommer att gästas av Alicia Vikander, numera internationellt erkänd skådespelare och filmproducent.

Alicia Vikander, som är uppvuxen i Göteborg, kommer under festivalen att motta Nordic Honorary Dragon Award. Samtidigt kommer filmen Euphoria, i regi av Lisa Langseth, att ha Nordenpremiär. I den spelar Vikander en av huvudrollerna.

Jag har sett ett flertal av Vikanders filmer genom åren. Hennes utstrålning är stark och i henne ser jag en riktigt stor och stabil talang. Glädjande nog finns flera av filmerna i vår katalog så om du har missat dem på bio kan du låna dem på biblioteket.

Den första film där jag mötte Alicia Vikander var i Till det som är vackert, där hon spelar mot Samuel Fröler. I filmen kan man bland annat se Konserthuset i Göteborg, där ett stort antal scener spelades in. Extra kul att se sin dotter fladdra förbi i en konsertscen därifrån, där ett stort antal statister sitter i publiken under en klassisk konsert. En kul parentes, men annars är filmen verkligen en stark och omtumlande film om maktstrukturer och identifikationsfrågor.

I början av sin karriär kom också filmen Kronjuvelerna. Regissören Ella Lemhagen låter oss i biopubliken ta del av ett rafflande triangeldrama. Det är en spännande och rörande släkthistoria som vecklas ut.

Vikanders prestation i The Danish Girl ledde till att hon 2016 fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Här är handlingen centrerad kring ett konstnärspar där ena parten genomgår ett könsbyte. Paret som är förlagan i filmen är det danska paret Einar och Gerda Wegener, födda på 1880-talet. Du kan, förutom DVD-filmen, också låna boken The Danish Girl på Stadsbiblioteket.

För bara några veckor sedan lånade jag Fyren mellan haven, där Vikander tillsammans med sin man Michael Fassbender spelar huvudrollerna. Fassbender spelar fyrvaktaren Tom och Vikander är hustrun Isabell. I filmen kretsar handlingen kring ett moraliskt dilemma, och Isabell tvingar i filmen fram ett beslut, trots att maken Tom försöker spjärna emot. Beslutet får ödesdigra och livslånga konsekvenser för ett stort antal personer. Det hettar till på allvar i flera av filmens scener och just de psykologiska spelet mellan de olika rollfigurerna är starkt drabbande. Även denna film finns också i form av bok att låna på biblioteket.

Fler av Alicia Vikanders filmer finns att låna på Stadsbiblioteket så det är bara att välja och vraka!

Kommentarer inaktiverade.