Film

Göteborg utsåg Den gröna cykeln till årets bästa långfilm

Publicerat 11 oktober 2013 | Av |

Ett av priserna som delas ut på Göteborgs filmfestival varje år är publikens pris för bästa långfilm. Under stort jubel vann i år den allra första filmen som spelats in i Saudi-Arabien av landets första och enda kvinnliga regissör – Haifaa Al Mansour. Nu har den kommit på dvd!

Det är de saudiska kvinnornas vardag vi ser i Den gröna cykeln. Hur kvinnor måste bli körda till sina arbeten av män eftersom de inte får visa sig på gatan. Hur de måste prata lågt så män inte kan höra och hur de får lära sig att inte vidröra Koranen utan pappersnäsdukar när de har mens. Oron över att ens man vill ta sig en andra hustru.

Att cykla är inte att tänka på för flickor. Ändå drömmer 10-åriga Wadjda om en grön cykel hon sett i en affär och att cykla ikapp med grannpojken Abdalla.

Wadjda är en rebell som går sin egen väg och ett problem för de stränga lärarna på koranskolan. Hon kommer utan huvudduk, lyssnar på fel musik och vägrar gå inomhus när män kan se henne. Förvåningen blir stor när hon anmäler sig till korantävlingen men Wadjda har en väl genomtänkt plan.

Den gröna cykeln är en helt oemotståndlig film där cykeln blir en symbol för frihet och hoppet tänds att den uppväxande generationen vill ha en förändring.

Kommentarer inaktiverade.